Pensionāre: Par 30 darba gadiem 77 latu pensija

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Portālam «Apollo» sašutuma pilnu vēstuli atrakstījusi pensionāre Skaidrīte no Jelgavas:

Labdien!

Nupat «Zemgales Ziņās» lasīju, ka vidējā pensija Jelgavā ir 196 Ls, ka esot arī tādi cilvēki, kas saņemot vairāk, kā 200 latu, esot arī tādi, kuri saņem 300 latus, un pat 700 latus. Nu, dikti jau ērti ir šādus ciparus publicēt, bet...

Ja es saņemtu vidējo pensiju, muti vaļā netaisītu. Kāds man labums no vidējās pensijas, ka es saņemu 77 latus un mans darba stāžs ir 30 gadi. Tātad, daudz mazāka summa kā iztikas minimums. Es aizgāju pensijā, mans darba stāžs bija 28 gadi un 2mēneši, tagad mans darba stāžs ir 30 gadi. Tikko bija pensijas pārrēķins – pielika 75 santīmus.

Olte saka, ka vidējā pensija pat šogad ir palielinājusies. Tātad viss ir kārtībā. Lielās pensijas cilvēki saņemot tāpēc, ka bijis cits aprēķināšanas indekss, ka cilvēkiem paveicies iemaksāt pensiju fondos. Tātad lielās pensijas saņem tie, kam veiksmīgi izdevās «caurumu likumdošanā», īsu laika sprīdi iemaksājot lielākas summas tā laika sociālajā fondā. Liekas, ka tā sistēma vispār tika izveidota, lai uz īsu brīdi apmierinātu konkrētu ieinteresētu cilvēku grupas vēlmes.

Kāpēc pensiju aprēķināšanā ir tāda netaisnība? Es neesmu vainīga, ka nepiedzimu laikā, kad pensijas indekss bija savādāks. Kādēļ tagad tas ir nožēlojams? Vai lēmumu pieņēmējiem nešķiet, ka jāveic pensiju izlīdzināšana, lai samazinātu milzīgo amplitūdu starp mazākajām un lielākajām pensijām.

Mazliet par pansionāru padomi Jelgavā. Tikko beidzās parakstīšanās par pensiju indeksāciju. Es pirmo reizi dzirdu, ka tāda vispār bija. Nezinu vietu, kurā iestādē Jelgavā varēja parakstīties. Regulāri lasu vietējo avīzi, nekur tāda informācija nebija, bet nupat lasu, ka Jelgavā ir bijusi zema pensionāru aktivitāte. Tātad cilvēki ir ‘’apmierināti’’. Viss ir kārtībā. Tas tikai norāda to, cik ieinteresēta pensionāru lietā ir Jelgavas pensionāru padome, kuras darbība aprobežojas ar tējas dzeršanu un balagāna dzīšanu.

Protams, šajās sanāksmēs piedalās cilvēki, kuri tiešām saņem vidējo pensiju, jo cilvēkam, kas saņem grašus pašapziņa ir zemāka par zemi, jo viņam jau nav par ko nopirkt tai tējai klāt.

Valstī krīze ir beigusies. No tās veiksmīgi izkļuva arī uz pensionāru rēķina. Ir pienācis laiks mazās pensijas pārskatīt.

Uzskatu, ka pensijām būtu jāveic izlīdzināšana – jāsamazina milzīgās un lielās pensijas un jāpieliek tiem, kam tās ir nožēlojamas. Nedrīkst būt tik milzīga amplitūda starp mazākajām un lielākajām pensijām. Jābūt taču kaut kādai sociālai līdzsvarotībai, dzīvojam taču it kā sociālā valstī....

Vai ir godīgi, ka mana pensija ir tikpat liela, kā cilvēkam, kurš nemaz nav strādājis vai strādājis 10, 15 vai 20 gadus?!Kādēļ aprēķināšanas indeksi nav atšķirīgi? Vai tiešām jums škiet, ka ir taisnība pensiju aprēķināšanā?

Jaunatne aizbrauc uz ārzemēm, bet ko lai dara pensionārs ar nožēlojamiem grašiem? Pensionārs ir tādā vecumā, ka viņam jādzīvo šodien, jo rīt var būt jau par vēlu. Tad atļaujiet tam nabaga pensionāram, kura pensija ir nožēlojama, dzīvot kaut cik cilvēcīgu dzīvi.

Pensionāre Skaidrīte, Jelgavā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu