Pirmie alpīnisti no Latvijas uzkāpj Akonkagvā «pa otru pusi»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kristaps Liepiņš (Kalnu Grupa)

28. janvārī divi Latvijas alpīnisti, Kristaps un Kristīne Liepiņi, uzkāpa Dienvidamerikas (un visas Dienvidu, kā arī Rietumu puslodes) augstākajā virsotnē Akonkagvā (6962 m), kura atrodas Argentīnā, netālu no Čīles robežas, portālam TVNET ziņo paši alpīnisti. Šis kāpiens bija īpašs ar to, ka pirmo reizi kāds no Latvijas alpīnistiem Akonkagvas virsotnē uzkāpa ne pa «klasisko» (visvieglāko) kāpšanas ceļu, bet gan pa krietni vien sarežģītāku, grūti pieejamo Poļu ledāja pusi, izvēloties «Polish Direct» kāpšanas ceļu.

Šis kāpiens sākas no aptuveni 5900 metru augstās otrās starpnometnes (Camp 2) Akonkagvas kalna ziemeļaustrumu pusē un ved pa kilometru augstu sniega - ledus nogāzi, kuras stāvums pieaug no 40 līdz pat 65 grādiem, ar tehniski grūtāko (atslēgas) vietu - stāvu klinšu joslu, kura kāpjot jāpārvar aptuveni 6800 metru augstumā.

Šajā kalna pusē nav iestaigātu taku, pa kurām virsotne būtu sasniedzama, neizmantojot alpīnisma ekipējumu, un alpīnistiem neiztikt bez īpaša drošības ekipējuma un teicamām iemaņām.

Foto: Kristaps Liepiņš (Kalnu Grupa)

Lai arī šajā Akonkagvas kāpšanas sezonā (parasti no decembra līdz februārim) vēl neviens nebija uzdrošinājušies kāpt pa Poļu ledāja «tiešo» maršrutu, abi Latvijas alpīnisti kāpienu uz virsotni veica salīdzinoši ātri - astoņās stundās pārvarot ledus sienu no «Camp 2» līdz virsotnei, un vēl divas ar pusi stundas patērējot, lai atgrieztos lejā.

Pēc vietējo kalnu pavadoņu teiktā, parasti kāpiens lielākai daļai kāpēju aizņemot 12 vai pat vairāk stundas. Protams, daudz kas atkarīgs arī no laika apstākļiem - Akonkagva slavena ar ļoti spēcīgiem vējiem un zemu gaisa temperatūru, kas likuši griezties atpakaļ, nesasniedzot virsotni, daudziem kāpējiem.

Foto: Kristaps Liepiņš (Kalnu Grupa)
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu