Kurp labāk neceļot: vietas, kas nevar ne atkauties no tūristiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Pēdējā gada laikā vairāki tūrisma galamērķi paziņojuši, ka viņiem kādam brīdim pietiek tūristu, kas pārplūdina pilsētas ielas, rada burzmu un traucē vietējo iedzīvotāju ikdienu. Tas ir radījis dilemmu ceļotājiem, kas plāno savu nākamo galamērķi. No Venēcijas līdz Barselonai - piedāvājam divpadsmit galamērķus, kuru apmeklēšanu CNN iesaka apsvērt divreiz.

 
Foto: pexels.com

Barselona, Spānija

2016. gadā Katalonijas galvaspilsēta piedzīvoja 34 miljonus tūristu, kas ir par 25% vairāk nekā 2012. gadā. Tas izraisījis neiecietību vietējos iedzīvotājos, pilsētas ielās parādoties antitūristu grafiti.

2017. gada augustā protestētāji pat izraisīja «vētru» Barselonas pludmalē, kur drūzmējās cilvēki, kas bija nolēmuši izgulēt sangrijas reibumu pludmales smiltīs. Ja tomēr tev jādodas uz Barselonu, tad atceries, ka Barselonā ir kas vairāk nekā gājēju iela Las Ramblas.

 
Foto: LETA/EPA

Dubrovniki, Horvātija

Pēc UNESCO draudiem atņemt Dubrovnikiem Pasaules mantojuma statusu pārapdzīvotības dēļ, pilsēta ir nolēmusi veikt dažādus pasākumus, lai krasi samazinātu tūristu skaitu. Mērs plāno arī samazināt kruīzu skaitu uz veco ostu.

Ja tomēr dosies uz Horvātiju, ceļo neatkarīgi, netērējot naudu par dārgajiem kruīziem. Paliec tuvējā Kavtatā, kam ir gleznaina vecpilsēta un tukšas pludmales, kas palīdzēs izvairīties no pūļiem.

 
Foto: pexels.om

Venēcija, Itālija

Noguruši no pašbilžu kārotājiem uz Rialto tilta, venēcieši, lai izrādītu savu neapmierinātību, izgāja ielās. Pilsētas iedzīvotāju skaits ir samazinājies līdz 55 000, reaģējot uz masveida tūrisma pieaugumu, sasniedzot 20 miljonus tūristu ik gadu.

Ja tomēr nonāc Venēcijā, noliec malā pašiņmietu un centies atrast mierīgākus ūdeņus. Tāpat labāk pusdieno vietējos restorānos, izvairoties no «karstākajiem» tūristu punktiem.

 
Foto: pexels.com

Santorini, Grieķija

Santorini 2017. gadā apmeklēja aptuveni divi miljoni cilvēku, tūristu pieplūduma dēļ salai ir liels risks zaudēt savu šarmu. Ieteikums tiem, kas tomēr turp aizceļos, - palieciet vietējās naktsmītnēs un izvairieties no ētiski apšaubāmiem izbraucieniem ar ēzelīšiem augšā un lejā līdz ostai.

Tikpat kalnainas un skaistas ir arī salas Naksa un Patma ar lieliskām pludmalēm un restorāniem.

 
Foto: Reuters/LETA

Butāna

Pieaug bažas par tūrisma ietekmi uz mazo Himalaju karaļvalsti Butānu. Vietējie iedzīvotāji ir atzīmējuši vides ietekmi uz trauslo ekosistēmu. Taču, ja tomēr nonāc Butānā, respektē vietējo budisma tradīcijas un neatstāj aiz sevis atkritumus.

Viens no blakusesošajiem Indijas štatiem Arunāčala Pradēša slēpj gan senos budistu tempļus, gan elpu aizraujošus kalnus par aptuveni tādu pašu samaksu.

 
Foto: Reuters/LETA

Tadžmahals, Indija

Aptuveni astoņi miljoni tūristu katru gadu apmeklē Tadžmahalu, no tiem puse ir ārzemju tūristi. Rezultāts ir haotiska grūstīšanās pūļos, lai nokļūtu pasaules visikoniskākajā mauzolejā. Taču ir plānots šo ciparu samazināt. Atbildīgās iestādes plāno ierobežot 40 rūpiju (aptuveni 60 centi) vērto biļešu apjomu, kas ik dienu tiek piedāvāts apmeklētājiem.

Ja tomēr tur nonāc, tad vislabākais laiks tam ir rītausma - vārti atveras sešos no rīta, kas arī ir labākais laiks sākt apskati.

 
Foto: unsplash.com

Everests, Nepāla

Vietējie Himalaju iedzīvotāji - šerpas - jau sen sūdzējušies, ka tūristu skaita pieplūdums izraisa bīstamu drūzmu pasaules augstākajā kalnā. 2015. gadā jau tika samazināts kalnā kāpēju skaits, Nepāla tagad devusies vēl vienu soli tālāk - aizliedzot doties Everestā cilvēkiem ar kustību un redzes traucējumiem. Amatpersonas apgalvo, ka jaunās vadlīnijas īstenotas, lai samazinātu nelaimes gadījumu un bojāgājušo alpīnistu skaitu.

Ja tomēr tevi velk uz Everesta pusi, pārliecinies, ka tev ir pietiekami daudz pieredzes, kā arī naudas - atļauja uzkāpt Everestā no Nepālas puses maksā aptuveni 11 000 dolāru.

Alternatīvs piedāvājums ir ceturtais augstākais kalns pasaulē - Lhotse Middle jeb Lodzes virsotne, kas atrodas Everesta dienvidu pusē un apmeklētājiem atvērts tikai no 2013. gada.

 
Foto: unsplash.com

Maču Pikču, Peru

Aptuveni 5000 cilvēku ik dienu apmeklēja Maču Pikču 2016.gadā, dubulti pārsniedzot UNESCO ieteikto apmeklētāju skaitu.

Lai gan Peru valdība ierobežoja apmeklējuma laiku no 6 rītā līdz pusdienlaikam un tad no dienas vidus līdz 17.30 vakarā, tas nav palīdzējis apturēt «drūzmēšanos» slavenajā tūrisma apskates objektā.

Ieteikumi tiem, kas dosies uz šo vietu: apmeklējiet Maču Pikču laika posmā no oktobra līdz aprīlim. Tā kā tas ir lietus sezonas laikā, apmeklētāju skaits būs mazāks, kas ļaus labāk apskatīt pašu cietoksni.

Tā vietā, lai trauktos uz Maču Pikču, Kolumbijā ir iespējams apskatīt Zudušo pilsētu (Lost city), kas ir daudz vieglāk pieejama mazākā tūristu skaita dēļ.

 
Foto: pexels.com

Galapagu sala, Ekvadora

Pasaulē visslavenākā dabiskā biotopa aizsargāšana Ekvadoras valdībai ir grūts uzdevums. Lai saglabātu Ekvadoras provinces slepenību un tīrību, pagājušajā gadā tika pieņemti jauni noteikumi.

Tika noteikts, ka apmeklētājiem pirms salu apmeklējuma jāuzrāda derīga atgriešanās aviobiļete, jāpierāda viesnīcas rezervācija, kā arī uzaicinājums no kāda salas rezidenta. Taču pagaidām nav vēl skaidrs, kad jaunie notikumi stāsies spēkā.

Ja tomēr gadās apciemot Galapagu salas, silti ieteicams turēties pie Galapagu nacionālā parka izstrādātajiem noteikumiem.

 
Foto: pexels.com

Činkve Terre, Itālija

Pieci Činkve Terre ciematiņi Itālijā 2015. gadā pulcēja aptuveni 2,5 miljonus apmeklētāju, liekot varas iestādēm samazināt tūristu skaitu līdz 1,5 miljoniem cilvēku. Taču šis uzstādījums tika pārkāpts un ierobežojumi netika ieviesti, līdz ar to bažas par masu tūrismu ir pavisam reālas.

Kruīza laineri regulāri piegādā apmeklētājus, kas netērē naudu ciematos, bet to skaita pieaugums novedis pie ievērojamiem klinšu nogruvumiem.

Šos ciematiņus nav ieteicams apmeklēt vasaras sezonā, kā arī ieteicams izvēlēties vietējos restorānus un uzņēmumus.

Kā alternatīvu varat izvēlēties grezno Portovenere pilsētiņu, kas atrodas vairāk uz dienvidiem un tūristiem ir sarežģītāk sasniedzama, jo turp nekursē vilcieni.

 
Foto: pexels.com

Antarktīda

Vides aizstāvji jau sen ir nobažījušies par tūristu ietekmi uz Antarktīdu. Patlaban laivas, kas nogādā pasažierus Antarktīdā, nedrīkst uzņemt vairāk par 500 cilvēkiem, lai gan vairums uzņem mazāk par 100 tūristiem, ņemot vērā striktos noteikumus.

Lai gan Antarktīdā nav pastāvīgo iedzīvotāju, apmeklētāju skaits pēdējo gadu laikā ir pieaudzis, sasniedzot 44 367 apmeklētājus 2016./2017. gada sezonā.

Apmeklētāju «bums» radījis bažas par Dienvidpola izmantošanu.

Ja tomēr turp dodies, izvēlies zinātnieku vadītu kruīzu ar iespējami maz pasažieriem.

 
Foto: pexels.com

Skaja sala, Skotija

2017. gadā Skotijas lielākās salas infrastruktūra «čīkstēja» zem spiediena, ko radīja tūkstošiem tūristu, kas savās automašīnās, pārvietojas pa salas šaurajiem ceļiem. Līdz beidzot skaistās salas iedzīvotāji, pēc sūdzībām par troksni, pūļiem un urinēšanu sabiedriskās vietās, paziņoja, ka vienreiz pietiek. Policija ieteica apmeklētājiem turēties pa gabalu no salas, ja vien viņiem nav jau rezervēta palikšanas vieta salā.

Ieteikums - apmeklēt salu, kad nav sezona un tūristu skaits sarūk dramatiski, lai gan ikoniskie skati ir baudāmi arī bez tūristu pūļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu