7 pasaules ievērojamākās arhitektūras pērles (1. daļa)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums/Instagram

Tūrisma rokasgrāmatu gigants «Lonely Planet» savā jaunākajā tūrisma ceļvedī ir apkopojis 120 pasaules ievērojamākos arhitektūras brīnumus, kurus ir vērts redzēt dzīvē. Starp arhitektūras mākslas darbiem iekļautas gan vēsturiskas, elpu aizraujošas ēkas, gan arī mūsdienu savdabīgākās celtnes – sākot ar milzu grozu, beidzot ar futūrisma stila viesnīcām. Ielūkosimies pirmajās septiņās no atlasītajām pērlēm.

 
Milzu grozs
Milzu grozs Foto: Ekrānuzņēmums/Instagram

Milzu grozs

Unikālā groza formas ēka atrodas ASV pilsētā Ohaio. Savdabīgā māja ir celta 1997. gadā, tur bija paredzēts apmesties grozu ražošanas uzņēmumam «Longaberger». Grozu māja par uzņēmuma galveno mītni kalpoja līdz 2014. gadam, kad grozu ražotājs pārstāja maksāt nodokļus par savu ekstravaganto celtni.

 
Foto: Ekrānuzņēmums/Instagram

Galvu reibinošās mājas Roterdamā

Kubisma stila dzīvojamās mājas ir atrodamas Nīderlandes pilsētiņā Roterdamā. Ēku projekta autors, arhitekts Pīts Bloms mājas bija izplānojis tā, lai celtnes pamati aizņemtu pēc iespējas mazāk vietas, bet augšējos stāvos telpas būtu plašākas. Arhitekts skaidro, ka katra māja atsevišķi simbolizē koku, bet tās kopā – mežu.

Rotterdam 38 Cube houses (Kubuswoningen), designed by Piet Blom and built in the 70's. The idea behind it is to have a high density housing with sufficient space on the ground level. Each house is supposed to represent a tree and the whole concept, a forest. Did you hear about these houses before? Do you like it? . . . #rdam #rotterdam #igersrotterdam #ig_rotterdam #visitrotterdam #iloverotterdam #rotterdamcity #rotterdaminthepicture #rotterdam_holland #rotterdambyday #rotterdamwest #cubehouse #kubuswoningen #rotterday #loverotterdam #rotterdamharbour #htsptrotterdam #netherlands #holland #igersnetherlands #bestofnetherlands #loves_netherlands #instanetherlands #thenetherlands #visit_holland #netherlandsvacations #living_netherlands #igersholland #niederlande #super_holland

A post shared by Jovialism at its best. (@lifeisjovial) on

 
Foto: Ekrānuzņēmums/Instagram

Šķībā ēka Polijā

Māja «Krzywy Domek» jeb «Greizā mājiņa» ir iepirkšanās centrs, kas atrodas Polijas pilsētas Sopotas centrā. Savdabīgās formas ēka ir celta 2004.gadā, iedvesmojoties no pasakas «Alise Brīnumzemē».

 
Foto: Ekrānuzņēmums/Instagram

Mālu būdiņa

Meksikas mālu namiņa saimnieks un arhitekts Oktavio Mendoza savu māju pats burtiski «uzcepa». Mājas sienas, pamati un jumts darināti no māla, kuru ieveidojis pats arhitekts un ļāvis mālam sacietēt jeb «izcepties» saulē. Interesanti, ka arī mājas iekšienē ir atrodami interjera objekti, kas veidoti no māla, piemēram, virtuves galdi un skapji.

 
Foto: Ekrānuzņēmums/Instagram

Senatnīga observatorija

Indijas observatorija «Jantar Mantar» ir celta 18. gadsimtā – ēkas kompleksā ir iekļautas 19 mazākas mājiņas, tostarp pasaulē lielākais saules pulkstenis, ar kura palīdzību ir iespējams uzzināt astronomiskās izmaiņas. 2010. gadā šo apbrīnojamo celtni iekļāva UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

 
Foto: Ekrānuzņēmums/Instagram

Muzejs lidojošajā šķīvītī

Savdabīgā futūrisma stila celtne ir modernās mākslas muzejs Brazīlijas galvaspilsētā Riodežaneiro. Muzeja ēkas arhitekts Oskars Nīmejers ir atzinis, ka pats savulaik ir redzējis lidojošo šķīvīti, kas arī viņu ir iedvesmojis uzprojektēt šāda veida celtni.

The UFO rolled out the red carpet

A post shared by Lucy Young ? (@lucy_lips_loves) on

 
Foto: Ekrānuzņēmums/Instagram

Dzeltenā pils

Portugāles pilsētas Sintras kalna smailē lepni gozējas koši dzeltena 19. gadsimta romantisma pils. Penas pils ir Portugāles nacionālais dārgums, kurā nereti viesojas Portugāles Republikas prezidents vai tajā norisinās ar politiku saistīti notikumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu