Nemaz nav tālu: leģendām apvīta sala, ko var apskatīt reizi gadā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums/Facebook

Ja sanāk kādreiz doties uz Skotiju, tad, iespējams, ir vērts izvēlēties tam noteiktu datumu, lai apskatītu neapdzīvoto un mazpazīstamo arhipelāgu «Eynhallow» - leģendām apvītu svētvietu.

364 dienas gadā šī sala ir nepieejama. Tomēr tā ir tikai 500 metru attālumā no Skotijas sauszemes. Vienu dienu vasarā šī sala ir pieejama, un iespēju to apskatīt izmanto daudzi, vēsta «BBC».

Lai gan ceļš nav tāls, tomēr pašam ar savu laivu mēģināt tikt līdz salai neesot ieteicams. Tas varētu izrādīties nemaz ne tik droši.

Līdzīgi kā Atlantīda, šī nelielā saliņa ir mītu apvīta. Leģenda vēsta, ka salu ir nobūruši jūras velni, kas liek salai pazust, ja kāds cenšas līdz tai nokļūt.

Daudzie nostāsti likuši salai palikt par veselu mīklu pat vietējiem iedzīvotājiem. Skoti apgalvo, ka tā eksistē starp divām pasaulēm – ģeogrāfisko un vēsturisko, un tas nav tālu no patiesības.

Augstieņu un salu universitātes arheologs Dans Lī skaidro: «1851. gadā šo salu skāra mēris un šeit dzīvojošajiem nācās to pamest. Lai būtu droši, ka uz sērgas skartās salas neviens neatgriezīsies, turienes mājām noārdīti jumti, un kopš tā laika tā ir neapdzīvota.»

Uz salas joprojām saglabājušās senlaicīga klostera drupas. Arheologi šeit uzgājuši arī zvanu torni un akmens arku. «Eynhallow nozīmē Svētā sala,» zina stāstīt Lī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu