Ainavu dārgumu krātuvei pieteiktas 950 Latvijas vietas un dabas objekti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Iedzīvotāji Ainavu dārgumu krātuvei «Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt» pieteikuši 950 vietas un dabas objektus, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji.

Plānošanas reģionu administrācijas kopā ar izveidoto Ainavu ekspertu padomi pieteiktās ainavas grupēs un no katra plānošanas reģiona atlasīs 50 vērtīgākās ainavas, kuras tiks virzītas uz nākamo konkursa kārtu - elektronisko balsošanu.

Balsošana tiks sākta augusta vidū un turpināsies divus mēnešus. Tās laikā ikviens iedzīvotājs tīmekļa vietnē «www.ainavudargumi.lv» varēs paust savu viedokli, izvēloties vērtīgākās Latvijas ainavas. No katra reģiona ikviens varēs izvēlēties ne vairāk kā 10 ainavas. Pēcāk ainavu vērtēšanā piedalīsies arī ekspertu padome.

Gala rezultātus plānots apkopot līdz šī gada novembra vidum. Par katru no šiem dabas dārgumiem tiks apkopota informācija - vēsturiskas fotogrāfijas un atmiņu stāsti, lai atspoguļotu ainavas mainību vairāku desmitu gadu laikā.

Latvijas valsts simtgadē šie ainavu dārgumi tiks iemūžināti, pieaicinot profesionālus fotogrāfus. Katrā plānošanas reģionā par šiem dabas objektiem notiks izstādes un diskusijas, kurās runās par to, kādu Latviju iedzīvotāji vēlas redzēt nākamajās simtgadēs un kas jādara, lai vēlamo mērķi sasniegtu.

Kā ziņots, VARAM veidos elektronisku Latvijas ainavu dārgumu krātuvi «Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt», un tās izveidē var iesaistīties Latvijas iedzīvotāji, aģentūru LETA informēja VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Laura Jansone.

Elektroniskajā krātuvē tiks iekļautas sabiedrības vērtējumā nozīmīgas ainavas ar īpašu vēstījumu par Latvijas dabu un vēsturi, kas jāsaglabā nākamajām paaudzēm.

«Ainavu dārgumi ir vietas un teritorijas Latvijas laukos, ciemos un pilsētās, ko uzskatām par īpašām Latvijas vērtībām, neatkarīgi no to pašreizējā aizsardzības statusa un diženuma. Tās ir ainavas, kuras vēlamies ierakstīt Latvijas vēsturē un nodot bērniem un mazbērniem. Piemēram, Pērses upes ieteka Daugavā, Mākoņkalns Rēzeknes novadā, Graudu iela Liepājas pilsētā vai Kaltenes jūrmala un ciems,» sacīja Jansone.

Projekts tiek veidots kā dāvana Latvijai tās simtgadē. Ieceri organizē VARAM sadarbībā ar Kultūras ministriju un Latvijas Nacionālo bibliotēku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu