Neparedzamā daba: Īrijā atkal parādījusies sen «pazudusi» pludmale

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pirms vairāk nekā 30 gadiem Īrijas rietumu daļā vētras laikā tika iznīcināta kāda smilšu pludmale, tomēr šobrīd paisuma un stipra vēja dēļ tā atkal «uzradusies».

Īrijas Mejo grāfistes Akilas salā atkal atjaunojusies skaista smilšu pludmale. Pāris dienu laikā krastā izskaloti simtiem tūkstošu tonnu smilšu.

Šobrīd pludmale kļuvusi ne tikai par tūristu, bet arī vietējo iedzīvotāju populāru apskates objektu. Jaunā pludmale ir vairāk nekā 300 metru gara, ziņo «BBC».

Foto: Reuters/Scanpix

Pludmale bija pazudusi kopš 1984.gada, kad tā tika aizskalota un smilšainā krasta vietā tur palika vien akmeņi.

Akilas salas tūrisma centra pārstāvis Emets Kalahans atklājis, ka vietējie iedzīvotāji par šo negaidīto dabas brīnumu ir sajūsmā.

«Cilvēki šeit vienmēr ir runājuši par pavadīto laiku pludmalē un to, kā viņi to izbaudīja bērnībā,» stāstīja Kalahans. «Mums šobrīd ir piecas Zilo karogu pludmales un cerams, ka šī pludmale te paliks un mums būs arī sestā.»

Foto: Reuters/Scanpix

Sauthemptonas universitātes profesors Ivans Heighs pludmales «atdzimšanu» skaidro divējādi: «To varētu būt izraisījušas izmaiņas nogulšņu apmaiņā tālāk no krasta, kas atnesa jaunas nogulsnes uz pludmali. Tāpat tas varētu būt noticis vides apstākļu izmaiņu rezultātā, proti, viļņu vai plūdmaiņu izmaiņu dēļ.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu