Spēcīgi un postoši: Tornado alejas dažādās virpuļvētru nokrāsas

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wenn Ltd/Vida Press

Par Tornado aleju dēvē Amerikas Savienoto Valstu apgabalu, kas stiepjas no Dienviddakotas līdz Teksasas vidienei. Nosaukums iegūts tāpēc, ka šajā reģionā spēcīgs un postošs tornado ir ļoti bieža parādība. Fotogrāfs un «vētru mednieks» Marko Koroseks (Marko Korosec) uzņēmis iespaidīgus kadrus, kuri šajā apgabalā manīti tikai viena mēneša laikā.

Tornado ir virpuļviesulis, kas parasti veidojas no lietus mākoņa līdz zemes vai ūdens virsai, iesūcot sevī ne tikai ūdeni, bet arī priekšmetus. Savukārt Tornado alejā, kas atrodas Amerikas Savienoto Valstu centrālajā un dienvidu daļā, šī parādība novērota visbiežāk.

Tornado vēja ātrums vidēji sasniedz līdz 180 kilometriem stundā, taču visbīstamāko virpuļviesuļu vējš var sasniegt pat 480 kilometrus stundā.

Iespaidīgajās fotogrāfijās redzams, kā viesuļvētra sākas un pamazām pārtop lielā un spēcīgā vētrā, izgaismojot debesis visdažādākajās krāsās.

Marko Koroseks atzīst, ka šādos laikapstākļos Tornado alejā atrasties ir ļoti bīstami, jo nav zināms, kurš no zibens spērieniem varētu būt liktenīgs: «Man ir ļoti jāfokusējas, lai visu kontrolētu un būtu drošībā. Man ļoti patīk, kā māte daba spēj būt tik fotogēniska (...) Ja sameklē īsto vietu, skaistie mākoņi dažreiz var atgādināt kosmosa kuģus.»

Fotogrāfs atklāj, ka tornado laikā jūtams ļoti liels vējš, tāpat dzirdamas ļoti spēcīgi un dīvaini vēja rēcieni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu