Pasaule bez gaismas piesārņojuma: Iespaidīgi foto ar zvaigžņotām debesīm

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caters News Agency/Scanpix

Ir tāds teiciens, ka debesīs ir tikpat daudz zvaigžņu, cik smilšu graudiņu uz zemes. Protams, zvaigznes, atrodoties pilsētas centrā, debesīs ir visai grūti pamanīt, tomēr daudz vieglāk pamanāmākas tās ir vietas, kur gaismas piesārņojums ir mazāks.

Gaismas piesārņojumu rada pilsētu ielu, reklāmas objektu, kā arī ēku apgaismojums. Šī piesārņojuma un putekļu daļiņu gaisā dēļ pilsētās zvaigžņotas debesis ir grūti pamanīt.

Filmu veidotāji Gevins Hefernans (Gacin Heffernan) un Harūns Mahmedinovičs (Marhum Mehmedinovic) no Losandželosas izveidojuši fotogrāfiju grāmatu, kurā apkopojuši pašu uzņemtus attēlus ar zvaigžņotām debesīm. Vīrieši ar šādu ideju nāca klajā pirms trīs gadiem, kad ASV Arizonas štatā nakts laikā veidoja fotosesiju.

Sadarbībā ar Starptautisko Tumšo debesu asociāciju viņi izveidoja karti, kurā tika atzīmētas vietas ar vismazāk piesārņoto gaisu ASV. Kopumā Gevins un Harūns devās uz apmēram 500 vietām, lai uzņemtu iespaidīgus foto attēlus ar zvaigžņotām debesīm.

Katrā atrašanās vietā viņi uzstādīja sešas kameras, kas ik pēc 25 sekundēm vairāku stundu garumā uzņem fotogrāfijām. Iespaidīgākos attēlus viņi apkopojuši grāmatā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu