Foto: LU Botāniskajā dārzā zied krāšņās dālijas

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LU Botāniskais dārzs

Līdz ar pirmajām rudens vēsmām, Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā sācies krāšņo dāliju ziedēšanas laiks. Notikumam par godu LU Botāniskajā dārzā notiks tematiskais pasākums «Pazudis dāliju kupenās», kura laikā būs iespējams saņemt konsultācijas par dāliju kopšanu, kā arī iepazīt Botānisko dārzu ekskursijā.

Ik gadu augustā spilgtāk par visiem ziedētājiem iemirdzas košo dāliju stādījumi. Mūsdienās dālijas ir ļoti plaši kultivēti ziedaugi, tādēļ to šķirņu skaits daudzkārt ir pārsniedzis sugu skaitu – mūsdienās oficiāli reģistrēti vairāk nekā 57 tūkstoši dažādu dāliju kultivāru, kamēr savvaļas sugu skaits ir vien nedaudz vairāk nekā 35 sugas.

Mazi, apaļi, lieli, staraini un lāsumaini ziedi spilgtās, tīrās krāsās un niansētos pustoņos priecē ar savu daudzveidību un bagātību. LU Botāniskā dārza kolekcijā ir aptuveni 300 dažādu nosaukumu dālijas, no kurām ekspozīcijā ir skatāmas 250 krāšni ziedošas šķirnes un arī trīs sugas. Kolekciju sāka veidot pagājušā gadsimta četrdesmito gadu beigās. Tagad tajā ir pārstāvētas ne vien Latvijā, bet arī Eiropā, ASV, Kanādā, Japānā, Krievijā un citur selekcionētās šķirnes. Savvaļā dālijas ir sastopamas Centrālamerikā. Dālija ir Meksikas nacionālais zieds. Eiropā dālijas kā krāšņumaugs ievestas tikai 18. gadsimta beigās. Avoti vēsta, ka pirmā dālija Eiropā uzziedējusi 1789. gadā Madrides Botāniskajā dārzā no gumiem, ko dārzam uzdāvināja Mehiko Botāniskais dārzs.

Par godu dāliju ziedēšanai LU Botāniskais dārzs ceturtdien, 31. augustā, plkst. 18.00 aicina uz īpašu notikumu – pasākumu «Pazudis dāliju kupenās».

Pasākuma pirmajā daļā notiks saruna ar LU Botāniskā dārza ilggadējo dāliju kopšanas speciālisti Inesi Mellaci, bet otrajā daļā gida pavadībā pasākuma apmeklētāji dosies nesteidzīgā pastaigā, lai iepazītu LU Botāniskā dārza glabātos dabas dārgumus un izbaudītu neaprakstāmo vasaras nogales vakaru krāsu un smaržu bagātību.

Dalības maksa pasākumā vienai personai: 2 EUR + ieejas biļete. Dalībnieku skaits pasākumā ir ierobežots, tādēļ iepriekšēja pieteikšanās ir obligāta. Plašāka informācija un pieteikšanās, rakstot uz agnese.reke@lu.lv vai zvanot uz 67450860 (Agnese). Pasākums notiks, ja būs pieteikušies vismaz pieci dalībnieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu