Dabas aizsardzības pārvalde aicina izzināt Latvijas dabu talkojot

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DAP

Vasarai sliecoties uz rudens pusi, kad īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, tostarp nacionālajos parkos, aktuāli ir dabas vērtību saglabāšanas darbi, Dabas aizsardzības pārvalde (turpmāk – Pārvalde) aicina iesaistīties šo teritoriju sakopšanas, uzturēšanas un atjaunošanas talkās. Aktuālie darbi ļoti piemēroti ir no trīs līdz pat 50 cilvēku lieliem kolektīviem, piemēram, darba kolektīviem, interešu pulciņu dalībniekiem, skolēnu un studentu grupām un ģimenēm, kas tādējādi var vienlaikus īstenot kolektīva saliedēšanas pasākumu, praktiskā vidē mācīties par Latvijā sastopamajām dabas vērtībām un dažādu biotopu ieteicamajiem apsaimniekošanas darbiem, kā arī palīdzēt Latvijas dabā saglabāt tās unikālās vērtības un ainavas.  

www.daba.gov.lv

Darbu plānošanu, ierādīšanu un vadīšanu nodrošina pieredzējuši dabas aizsardzības jomas darbinieki, kas brīvprātīgajiem talkotājiem arī stāsta par veikto darbu nozīmi dabas daudzveidības saglabāšanā un par konkrētajā apvidū atrodamajām dabas vērtībām. Tādējādi praktiskā darbošanās ir apvienota ar noderīgu zināšanu ieguvi par augu un dzīvnieku sugām, biotopiem, tajos veicamajiem darbiem un Latvijas dabu kopumā.

«Daba nekad nav pastāvējusi bez cilvēka, lai saglabātu tās vērtības, ir nepieciešama aktīva iesaistīšanās saglabāšanas procesos. Esam secinājuši, ka ar pārgājieniem dabā un dažādiem dabas izziņas pasākumiem vien nav iespējams sniegt paliekošas zināšanas un veicināt iedzīvotāju izpratni un atbildību pret «dabas māti» – vitāli nepieciešamajiem resursiem, kas cilvēcei iedoti kredītā,» viedokli pauž Pārvaldes ģenerāldirektors Juris Jātnieks.

Bioloģiskā daudzveidība cilvēkam garantē ēdienu, dabas resursus, tīru ūdeni, skābekli un brīnišķīgu emocionālo baudījumu – ekositēmu pakalpojumus. Lai šīs dabas sniegtās vērtības turpinātu pastāvēt, būtiski izprast, ka daba kalpo cilvēkiem, bet cilvēki kalpo dabai. Proti, mums ikkatram ir roka jāpieliek, lai daudzkārtīgi saņemtu atpakaļ dabas radīto. Darbi dabā veicami regulāri un visos gadalaikos.

«Ir patiess prieks, ka jau līdz šim pēc pašu iniciatīvas vairāki uzņēmumi, aizstājot tradicionālās sporta spēles vai komandas veidošanas treniņus, talkojuši īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un ar gandarījumu novērtējuši gan savu veikumu dabā, gan arī ieguvumu kolektīva saliedēšanā, jo talkošana ir darbs komandās ar skaidriem uzdevumiem un noteiktu mērķi,» stāsta talku organizators, Pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas direktora vietnieks Mārtiņš Zīverts. «Manuprāt, būtiska pievienotā vērtība ir iespēja uzlabot veselību, aktīvi darbojoties svaigā gaisā, iegūt noderīgas zināšanas, bet, jo īpaši, nokļūt vietās, kuras ikdienas apmeklētājiem nav zināmas un pieejamas».

Pētījumos pierādīts, ka daba dziedē - palīdz pasargāt no slimībām, samazina stresu, sekmē ātrāku atlabšanu pēc slimībām un veicina pozitīvu attieksmi pret dzīvi. Piemēram, Dānijā ārsti saviem pacientiem izraksta uzturēšanos dabā kā veselības atgūšanas līdzekli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu