«12 apustuļu» varenība: izzūdoša piekrastes ainava ar miljoniem gadu senu vēsturi

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vida Press

«12 apustuļi» ir kaļķakmens masīvu grupa, kas atrodas Portkembela Nacionālajā parkā Viktorijas štatā Austrālijā. Varenie veidojumi tiek uzskatīti par vienu no skaistākajām piekrastēm visā pasaulē, un Austrālijā tas ir viens no populārākajiem tūrisma galamērķiem.

«12 apustuļi», kurus no visām pusēm apskalo ūdens, atrodas 275 kilometru attālumā no Melburnas rietumiem. Lai arī sākotnēji bijušas 12 kaļķakmens klintis, laika gaitā vairākas no tām ir nogruvušas un šobrīd apskatāmas vien astoņas.

Tiek uzskatīts, ka klinšu stabi okeānā erozijas dēļ sākuši veidoties pirms 10-20 miljoniem gadu. Portkembela Nacionālā parka piekraste ir ļoti vējaina, tāpēc laikapstākļu dēļ klintīs pakāpeniski veidojās alas.

Laika gaitā šīs alas kļuva par arkām un, kad tās nobruka, okeānā palika vien apmēram 45 metrus augsti klinšu stabi, kurus no visām pusēm apskalo ūdens, vēsta «visitmelbourne.com».

«12 apustuļus» iesaka vērot saullēktā vai saulrietā, jo tieši šajā laikā tie iekrāsojas dažādos toņos - no tumša un ēnu ieskauta līdz spilgti dzelteniem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu