Bioluminiscence Kalifornijā: okeāna viļņi mirdz koši zilā krāsā

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Bigsuras reģiona piekrastē Kalifornijā februāra sākumā novērota bioluminiscence - fitoplanktona savairošanās dēļ nakts laikā spilgti zilā krāsā mirdzēja Klusā okeāna viļņi. Skaisto parādību iemūžinājis fotogrāfs Džordžs Krīgers.

Bigsuras piekraste tiek uzskatīta par vienu no skaistākajām Amerikas Savienotajās Valstīs, taču nule piedzīvotā fitoplanktona savairošanās krasta daļā lika okeāna viļņiem nakts laikā mirdzēt spilgti zilos toņos.

Ziņas par šo parādību Kalifornijas piekrastē parādījās jau šā gada janvārī. Ūdenī atrodamās barības vielas savienojumā ar mierīgiem apstākļiem veicina dinoflagelātu attīstību, kas savukārt izpaužas kā ūdens mirdzēšana, vēsta «CNN». Tiklīdz vējš rimstas, fitoplanktons, visticamāk, tiek atkal izkliedēts.

«Visdrīzāk šo parādību rada dinoflagelāts [red. - planktonā sastopams vienšūnis]. Arī mūsu instrumenti rāda, ka šeit, Monterejas līcī, ir relatīvi augsta bioluminiscence,» norādījis Stīvs Hadoks, bioluminiscences speciālists.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu