100 dabas brīnumi: #63 Piķenes kraujas zelta un sudraba leduskritumi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No privātā arhīva

Gatavojoties Latvijas simtgadei, mēs, «25 Wolves» komanda, esam apņēmušies ik nedēļu pastāstīt un parādīt kādu no Latvijas dabas brīnumiem. Pēdējo gadu laikā esam centušies katru brīvu brīdi pavadīt Latvijas mežos, pļavās un purvos. Esam sakrājuši milzum daudz stāstu, bilžu un video par piedzīvoto, un vienubrīd sāka šķist, ka tā būtu laba ideja – padalīties ar tiem, kam tas varētu būt interesanti.

Bijām tā pārņemti ar redzēto Krauļukalna leduskritumu Braslas upes krastos, ka nolēmām pirms braukšanas mājās piestāt Krimuldā pie Piķenes kraujas. Gauja bija aizsalusi, kas, piekritīsiet, pēdējos gados nav pārāk bieža parādība. Saule pēc ilgiem laikiem sildīja, cik spēja, un bija izdzinusi cilvēkus ārā. Otrā Gaujas krastā skanēja smiekli, vecāki pastaigājās kopā ar bērniem un suņi vārtījās sniegā.

Piķenes krauja ietilpst, ja tā var teikt, nacionālo dabas vērtību zelta fondā, un esmu pārliecināts, ka ikviens šo rindu lasītājs vismaz reizi šeit ir paviesojies. Tomēr, kā jau tas ir ierasts Latvijas dabā, kas mūs priecē vismaz ar četriem gadalaikiem, ikreiz, te atgriežoties, krauja izskatās citādāk. Pat dienas stunda un saules novietojums var krasi ietekmēt to, kā klinšu asās kantes lauzīs saules gaismu, atsedzot aizvien jaunus rakursus. Nemaz nerunājot par to, kā klintis vasarās paslēpjas aiz koku lapām, bet aukstās ziemās sev noauž vizošus leduskritumus.

Tāpat kā visi smilšakmens atsegumi, arī šis radies pirms vairākiem simtiem miljonu gadu, kad Baltiju sedza seklas jūras, kurās dažādas straumes sanesa smilšu un māla piesātinātus ūdeņus. Kā apgalvo zinātnieki, šajos duļķainajos ūdeņos daudzmaz komfortabli spējušas dzīvot tikai tiem laikiem neraksturīgi augstu attīstītās bruņuzivis. Smiltis un māls pakāpeniski nogulsnējās un laika gaitā sacementējās. Smilšakmens sacementēja arī bruņuzivju atliekas, kuras lielā skaitā, līdzīgi kā Lodes māla karjerā, atrodamas šajā apkārtnē.

Piķenes krauja ir īpaša ar māksliniecisko daudzveidību, te salīdzinoši īsā posmā iespējams apskatīt visu smilšakmens atsegumu krāsu paleti. No viegli dzeltenīgām, sārtām, tumši sarkanām, līdz pat gaiši pelēkām un zaļi nosūnojušām. Piķenes kraujas vieglā pieejamība jau sen to ir padarījusi par populāru apskates objektu, par ko var pārliecināties, apskatot viscaur sašvīkātos klinšu sānus. Te līdzās atrodami vairāk nekā gadsimtu seni, dziļi un rūpīgi iegrebti heraldiski «petroglifi» un pavirši uz ātru roku atstāti šā gada švīkājumi.

Sekot līdzi «25 Wolves» komandas aktivitātēm iespējams:

«Instagram»

«Facebook»

mājaslapā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu