Titānika vraks ļoti drīz pazudīs

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Kad «Titāniks» 1912. gada 10. aprīlī no Sauthemptonas ostas Britānijā devās savā pirmajā braucienā uz Amerikas Savienotajām Valstīm, tas tika uzskatīts par nenogremdējamu.

45 000 reģistra tonnu kuģis bija ne tikai lielākais visā pasaulē, bet arī tika slavēts kā kuģubūves augstākais sasniegums. Taču jau naktī no 14. uz 15. aprīli pēc sadursmes ar leduskalnu «Titāniks» pazuda okeāna dzelmē, līdzi aizraujot pusotru tūkstoti cilvēku dzīvību.

Pēc zinātnieku aplēsēm, pēc pāris gadu dekādēm no kuģa vraka nekas nebūšot palicis pāri, tagad vēsta «BBC». Un tas, «pateicoties» baktērijām, kas lēnām sagrauž kuģa dzelzs korpusu. Baktērija «Halomonas titanicae», kas nosaukta par godu Titānikam, spēj izdzīvot ļoti ekstrēmos un mainīgos apstākļos. Arī ļoti sāļā vidē.

Titānika vraks tika atrasts 1985. gadā starp vēl diviem citu kuģu vrakiem. Tagad tas atrodas 3,8 kilometru dziļumā, kur neieplūst gaisma un ir intensīvs spiediens. Šie apstākļi samazina korozijas ātrumu, tomēr baktēriju dēļ kuģa vraks, pēc atsevišķu zinātnieku norādēm, varētu pazust jau pēc 14 gadiem.

Ar laiku pazudīs visi Atlantijas okeānā nogrimušo kuģu vraki, ieskaitot Titāniku. Un to paveiks vai nu baktērijas, vai korozija. 47 tonnas dzelzs sadalīsies, nonākot dzīvnieku barības traktā vai dažādās augu struktūrās. Titāniks būs otrreiz pārstrādāts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu