Nošautās Mades izbāznis varētu izmaksāt ap 1000 latiem (4)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nošautās Līgatnes dabas taku lācenes Mades mirstīgās atliekas nodotas Latvijas Dabas muzeja speciālistu rokās. Lāčāda esot steidzami nodīrāta, lai taksidermists no tā veidotu Mades izbāzni. Atbilstoši neoficiālai informācijai, lāča izbāzņa izgatavošana Latvijā varētu izmaksāt no 700 līdz 1000 latiem, tā šovakar informēja LNT raidījums «Tautas balss».

Kremēs lācenes mirstīgās atliekas

Kā vēstīja raidījums, lācenes āda steidzamības kārtā jau nodīrāta un atrodas pie Latvijas dabas muzeja taksidermista, savukārt atlikušās mirstīgās atliekas paredzēt kremēt.

«Jānotīra no taukiem, asinīm un jāizmazgā viss, jāiesāla un dosim kādai no ģērētavām, jo tik lielu mēs pat mājās nevarētu izmazgāt un sagatavot,» tā raidījumam norāda taksidermists Valdis Rēders.

Viņš ir no tiem, kurš atbalsta pieņemto lēmumu, ka lāceni Madi tomēr vajadzēja nošaut, jo viņas atrašanās brīvībā varētu būt ļoti bīstama cilvēkiem. «Būs cits, nekas nav mūžīgs! Cilvēki būs priecīgi, būs mazais lācēns, par ko varēsim atkal priecāties. Nekas nav mūžīgs. Arī mēs paši neesam un nebūsim mūžīgi,» teica Rēders.

Rēders ne pirmo reizi vien veidos lāča izbāzni, jo savā amatā strādā 30 gadus. Lāči mirstot arī cirkā un zooloģiskajā dārzā. Tikai ne visus izdodas saglabāt mūžīgi – izbāžņa veidolā, bet Mades āda esot tam piemērota. Nošautās lācenes āda ir 1,70 cm gara.

«Vienīgais, ko es varu teikt, ka mums ir ļoti laimējies, ka pašreiz ir ļoti labs apspalvojums. Pasūtīsim no Maskavas formu, pēc tam kādā no darbnīcām izies ādas ķīmisko apstrādi un izgatavosim izbāzni,» Rēders atzīst. Galvenais esot tas, ka sabiedrība Madi varēs turpmāk skatīt vismaz šādā veidolā.

Nav zināms, kas apmaksās darbu

Taksidermists nezināja teikt, kas finansēs Mades izbāžņa veidošanu un arī neatklāj darba izmaksas. «Tautas balsij» to arī neizdevās noskaidrot Līgatnes dabas takās, jo ar vadītāju Jāni Andrušaiti šodien raidījumam neizdevās sazināties.

Atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, raidījums noskaidrojis, ka lāča izbāžņa veidošana Latvijā maksā apmēram no 700 līdz 1000 latiem. Piemēram, stikla acu pasūtīšanai vajadzīgi 10 līdz 15 lati.

Tāpat taksidermists ievērojis, ka Made tikusi labi aprūpēta un barota. «Labā stāvoklī, droši vien ar baltmaizi un banāniem barota,» pieļauj Rēders. Tiek prognozēts, ka Mades izbāznis būs apskatāms šogad ap Ziemassvētkiem.

Otrais Mades brīvsolis beidzas traģiski

TVNET jau vēstīja, ka Dabas aizsardzības pārvalde ir uzsākusi administratīvo lietvedību pret zooloģiskā dārza īpašniekiem Līgatnē pēc lācenes Mades izkļūšanas no voljēra jau otro reizi nepilna gada laikā. Pirmo reizi viņa izmuka pērn, 17.augustā, bet toreiz izdevās lāceni atgriezt voljērā.

Otro reizi Made izspruka brīvībā šogad, 22.aprīļa vakarā. Otrdienas, 24.aprīļa vakarā Made tika nošauta iedzīvotāju drošības dēļ, jo lācene nedevās rokās un pūliņi atvilināt plēsēju atpakaļ cieta neveiksmi.

Savukārt zvērināts advokāts Saulvedis Vārpiņš pēc notikušā 25.aprīlī nosūtījis iesniegumu policijai, lūdzot sākt kriminālprocesu saistībā ar lācenes Mades bēdīgo likteni.

Vārpiņš visa starpā atgādina, ka lācis pieder pie īpaši aizsargājamajām dzīvnieku sugām, kas ierakstītas Latvijas Sarkanajā grāmatā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu