Francijā aizliedz delfīnu un zobenvaļu pavairošanu nebrīvē

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Francijā sestdien tika aizliegta delfīnu un zobenvaļu pavairošana nebrīvē, pieņemot stingrākus noteikumus, kuri, kā cer dzīvnieku tiesību aizstāvji, laika gaitā izbeigs šovus ar šiem dzīvniekiem.

Vides ministre Segolēna Ruajāla trešdien bija parakstījusi likumdošanas aktu, kas noteica «stingru kontroli pār delfīnu reprodukciju,» bet vēlāk nolēma, ka šiem noteikumiem jābūt «radikālākiem», paziņoja Vides ministrija.

Ministre starplaikā bija uzzinājusi, ka «daži dzīvnieki tika sazāļoti» akvārijos.

Jaunie noteikumi aizliedz turēt gūstā visus vaļus, delfīnus un cūkdelfīnus, izņemot tos zobenvaļus un pudeļdeguna delfīnus, kas jau tiek turēti oficiāli atļautos akvārijos.

Dzīvnieku tiesību aktīvisti nosauca šo aizliegumu par «vēsturisku Francijas progresu».

«Vienkārši sakot, tas nozīmē pavairošanas, apmaiņas un importa programmu beigas,» kopīgā paziņojumā pavēstīja piecas aktīvistu grupas, tai skaitā «One Voice» un «Sea Shepherd».

«Bez iespējamas papildināšanas tas pavisam vienkārši nozīmē jūras cirku plānotas beigas mūsu teritorijā.»

Sašutumu par šo lēmumu pauda delfīnu šovu parka «Marineland Antibes» vadītājs Džons Keršovs Francijas dienvidos, kurš laikrakstam «Var-Matin» to raksturoja kā «pērkona spērienu no skaidrām debesīm» tādām iestādēm kā viņējā.

Jaunie noteikumi arī pieprasa «palielināt baseinus par vismaz 150%, lai dzīvnieki varētu dzīvot mazāk tuvu apmeklētājiem un citiem dzīvniekiem», kā arī aizliedz hlora izmantošanu ūdens attīrīšanā, paziņoja Vides ministrija.

Tiek aizliegts arī tiešs kontakts starp dzīvniekiem un publiku.

Akvaparkiem un akvārijiem jāpiemērojas jaunajiem noteikumiem sešu mēnešu laikā, bet baseinu paplašināšanai tiek dots trīs gadu termiņš.

Tādi parki kā «Marineland Antibes», kas ir lielākais šāda veida atrakciju parks Eiropā, pēdējā laikā tiek aizvien vairāk kritizēti par dzīvnieku dzīves apstākļiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu