PVD atceļ ierobežojumus suņu barības «Dogo» un kaķu barības «Ņau ņau» izplatīšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atcēlis visus dzīvnieku barības ražotājam «Tukuma straume» piemērotos ierobežojumus suņu barības «Dogo» un kaķu barības «Ņau ņau», kā arī izejvielu izplatīšanai.

PVD norādīja, ka ierobežojumi atcelti, jo no Austrijas laboratorijas «Osterreichische Agentur fur Gesundheit und Ernarungsicherheit GmbH» saņemtie analīžu rezultāti liecina, ka izmeklētajos barības paraugos neatļautā viela karbamīds (urīnviela) nav konstatēts.

Dienestā informē, ka Austrijas laboratorijā testēšana veikta, izmantojot divas metodes. Vienā gadījumā karbamīda saturs noteikts mērot optisko blīvumu pie 420 nanometru viļņu garuma, bet otrā gadījumā, kā to paredz Eiropas Komisijas (EK) normatīvi, tas noteikts, mērot optisko blīvumu pie 435 nanometru viļņu garuma. Izmeklējot barības paraugus ar EK noteikto metodi - mērot optisko blīvumu pie 435 nanometru viļņu garuma, karbamīda klātbūtne paraugos nav konstatēta.

PVD atgādināja, ka dienests atkārtotai izmeklēšanai uz Austrijas laboratoriju nosūtīja tos «Tukuma straume» ražotās barības paraugus, kuros Dānijas laboratorija «Fødevarestyrelsens Laboratorie Aarhus» iepriekš konstatēja karbamīdu.

Vienlaikus

Dānijas laboratorija neoficiāli apstiprinājusi, ka, izmeklējot uzņēmuma «Tukuma straume» ražotās barības paraugus, ir kļūdījusies testēšanas metodes izvēlē.

«Šis incidents nedrīkst palikt bez ievērības, tāpēc dienests par to informēs EK. Nav iedomājams, ka uzraudzības dienesti nevar uzticēties laboratorisko izmeklējumu rezultātiem,» uzsvēra PVD ģenerāldirektors Māris Balodis, piebilstot, ka

PVD «Tukuma straumei» jau ir apliecinājis, ka šī situācija nav pieņemama un atvainojies uzņēmumam

arī Dānijas laboratorijas vietā.

Jau ziņots, ka PVD septembra beigās apturēja divu veidu importa zīmolu suņu un kaķu barības - zīmola «Nestle Purina Petcare France» kaķu barības «Purina Pro Plan opti – light low fat rich in turkey» ar partijas numuru 6358091101 (derīguma termiņš 06.2018.) un zīmola «Dr.Clauder solution for pets Gmbh» suņu barības «Sensitive adult lamb&rice» ar partijas numuru 151 (derīguma termiņš 31.05.2019.) izplatīšanu.

PVD kopumā laboratoriskai izmeklēšanai uz Dānijas laboratoriju «Fødevarestyrelsens Laboratorie Aarhus» nosūtīja piecus dažādu ražotāju suņu un kaķu barības paraugus un laboratorija tos testēja, izmantojot divas metodes. Mērot optisko blīvumu pie 420 nanometru viļņu garuma, Dānijas laboratorija karbamīdu konstatēja visos piecos ārvalstu ražotāju paraugos, bet, izmantojot normatīvajos aktos noteikto izmeklēšanas metodi, 435 nanometru viļņu garumu, tas tika konstatēts divos dzīvnieku barības paraugos.

PVD pieprasīja Dānijas laboratorijai skaidrojumu, vai uzņēmuma «Tukuma straume» ražotās barības paraugi, kuros tika konstatēts karbamīds, izmeklēti ar atbilstošu metodi – 435, nevis 420 nanometru viļņu garumu, ņemot vērā acīmredzamo analīžu rezultātu atšķirību, kas veidojas, testējot paraugus ar vienu vai otru metodi.

Tāpat vēstīts, ka PVD «Tukuma straume» ražotajā barībā «Dogo ar mājputnu gaļu» 17.augustā konstatēja karbamīdu, bet 25.augustā PVD karbamīdu konstatēja arī citos laboratoriskajai izmeklēšanai nosūtītajos «Tukuma straume» ražoto produktu un ražošanā izmantoto izejvielu paraugos.

«Tukuma straumes» valdes priekšsēdētājs teica, ka uzņēmums pats paņēmis barības paraugus un nosūtījis tos neatkarīgām pārbaudēm. Vēlāk «Tukuma straume» saņēma neatkarīgas, akreditētas un starptautiskas laboratorijas «Agrolab Group» analīžu rezultātus, kuri neapliecināja karbamīda esamību uzņēmuma ražotajā barībā suņiem un kaķiem.

Karbamīds (urīnviela) ir barības piedeva, kuru atļauts lietot atgremotāju ēdināšanā, bet suņu un kaķu barībā tā nedrīkst būt vispār.

    KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām
    Uz augšu