Sestdien gaidāms vāveru burziņš Līgatnē

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Velga Vītola

Sestdien, 21. oktobrī Līgatnes dabas takās būs kuplastes vāveres diena. Vāveres dienā varēs tuvāk iepazīt mazos grauzējus un koku dobumu iemītniekus, kā arī turpināt baudīt zelta rudeni Gaujas senlejā.

Līgatnes dabas taku voljeros apskatāmas četras vāveres – cienīgā kundzīte Žiperīte un šovasar izveidojusies jauna vāveru ģimene – vāveru meitenes Tomiņa, Čita un viņu līgavainis Visi trīs vāverēni ir pirmgadnieki, kas atrasti pie izpostītām vāveru ligzdām. Tos pieņēmuši, izbarojuši un izaudzinājuši cilvēki trīs dažādās Latvijas vietās. Tomiņa, Čita un Rižiks ir ļoti kustīgi, ziņkārīgi, un labprāt spēlējas, stāsta Līgatnes dabas taku vadītāja Inta Lange.

Vāverēni nevairās no apmeklētājiem.

Atsevišķi mitinās padzīvojusī vāveru madāma Žiperīte, kurai jauniešu rosība īpaši pie sirds neiet, tāpēc vāveru cienīgmamma dzīvo savos apartamentos.

Līgatnes dabas taku vāveres jau sagatavojušās ziemai – koši rudais kažoks nomainīts pret pelēcīgu un miteklī malu malās saslēpti gardumi ziemai.

Vāveres ir aktīvi dzīvnieki, kas bieži apmetas uz dzīvi cilvēku tuvumā.

No visām pasaulē sastopamajām ap 270 vāveru sugām Latvijā mitinās viena - Eirāzijas, jeb parastā vāvere (Sciurus vulgaris),

kuras izplatības areāls plešas no Atlantijas okeāna līdz pat Eirāzijas kontinenta tālākajiem austrumiem Kamčatkai un Sahalīnai.

Foto: Velga Vītola

Vasarā vāveres kažociņš ir viscaur ruds, izņemot punci, kas ir balts, savukārt rudens pusē kuplaste vāvere apmatojumu nomaina uz mazliet pieticīgāku un pelēcīgāku, kas ar laiku kļūst vēl kuplāks un biezāks.

Vāvere ir nometnieks un lielāko savas dzīves daļu pavada kokos, kam lieliski ir piemērota dzīvnieciņa ķermeņa uzbūve. Savukārt kuplā aste kalpo gan kā līdzsvara noturēšanas instruments, gan kā stūre, lecot no viena zara uz otru.

Ikdienas maltītes pamatā ir dažādas sēklas, ozolzīles, rieksti un no čiekuriem izlupinātas priežu un egļu sēkliņas, bet pavasarī, kad labumi vēl nav ienākušies, bet ziemas krājumi noēsti, vāveres nesmādē arī koku jaunos dzinumus.

Pasaku grāmatās redzētās ainas, kad vāveres uz koka zariem sasprauž un vēlākai notiesāšanai kaltē sēnes, nav nepatiesība. Kuplastes ko līdzīgu patiešām dara!

Pavasarī vāverēm ir kāzu laiks, bet maija sākumā dzimst mazuļi. Vienā ģimenē pasaulē var nākt līdz pieciem mazuļiem. Pēc mēneša mazajiem atveras acis un pāris nedēļu laikā tie ir gatavi izdzīvošanas izaicinājumiem. Vienā vasarā vāveru mammām ir divi mazuļu metieni.

Foto: Velga Vītola

Līgatnes dabas taku Dabas izglītības centrā «Pauguri» no 12.00 līdz 15.00 būs iespēja izzināt vāveres dzīvesveidu, kuplās astes noslēpumu, minēt mīklas, atpazīt dažādus čiekurus, risināt cietos riekstus, piedalīties radošās darbnīcās un spēlēt spēles par dzīvniekiem. Savukārt zvērkope un ilggadējā Līgatnes dabas taku darbiniece Velga Vītola dalīsies fotostāstos par Līgatnes vāverēm.

Apmeklētāji, kuru uzvārdā ir vārds «vāvere» vai tam radniecīgs vārds, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, Līgatnes dabas takas varēs apmeklēt bez maksas.

Foto: Velga Vītola

Kuplastes vāveres dienu organizē Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Līgatnes novada pašvaldības aģentūru «Līgatnes novada kultūras un tūrisma centrs».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu