Ornitologs: Melno stārķu populācija Latvijā turpinās samazināties

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: r4n, CC BY-NC 2.0

Melno stārķu populācija Latvijā turpinās samazināties, telekanāla LNT raidījumā «900 sekundes» teica ornitologs Māris Strazds.

Viņš informēja, ka katru gadu vairāk nekā 50% melno stārķu ligzdu paliek tukšas. Neviena populācija to ilgtermiņā nespēj izturēt, uzskata eksperts.

Latvijā melno stārķu ir tik daudz, tikai tādēļ, ka stārķi dzīvo ilgi. Taču veco putnu vietā nenāk jaunie, un tādēļ populācija samazināsies. Turklāt, tas notiek arī tādēļ, ka Latvija atrodas melno stārķu izplatības areāla malā.

Kā skaidroja ornitologs, viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ stārķu populācija nepieaug ir tas, kas notiek mežos - putniem trūkst ligzdošanai piemērotu koku un esot nenormāls traucējumu apjoms visās vietās un visos laikos, tostarp ligzdošanas vietās, kā arī barošanas vietās.

Saskaņā ar informāciju par melno stārķu monitoringu, 2012.gadā Latvijā ligzdojošo melno stārķu populācija valstī tika vērtēta 180 - 240 pāru robežās. Savukārt 2015.gada monitoringa rezultātā tika apsekotas vairāk nekā 150 melno stārķu ligzdas. 2015.gada pavasarī ligzdošana tika konstatēta 106 ligzdās.

Vairāk informācijas par melno stārķu populāciju var gūt mājaslapā «goris.lv».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu