Zinātnieki noskaidrojuši, kāpēc izmira Tasmānijas tīģeri

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Jaunā pētījumā skaidrots, ka Tasmānijas tīģeru, kas reiz dzīvoja Austrālijas kontinentālajā daļā, izmiršanas iemesls bijis ilgstošs sausums.

Kā vēsta ārvalstu mediji, pie šāda secinājuma zinātnieki nonākuši pēc tam, kad tika izpētīts DNS no antīko Tasmānijas tīģeru kauliem un fosilijām.

«DNS paraugi liecina, ka Tasmānijas tīģeru izmiršana notika ļoti ātri, tam par iemeslu kalpoja nevis ģenētiski faktori, bet gan laikapstākļi,» komentēja pētniece Laurīna Vaita.

Pētniece arī skaidroja, ka vilksomaiņi Austrālijas kontinentālās daļas rietumu rajonos dzīvojuši pirms trīs tūkstošiem gadu un tad ļoti strauji izmiruši. Līdz 1930. gadam saglabājās tikai nedaudzi šīs sugas pārstāvji Tasmānijā, kas izzuda 1930. gadā.

Pilnīgās izmiršanas iemesls līdz šim nav bijis skaidrs, tomēr jaunais pētījums atklāj, ka, visticamāk, tas bija ilgstošs sausuma periods.

«Tasmānija kaut kā bija pasargāta no sausā klimata, tāpēc tajā šīs sugas pārstāvji saglabājās ilgāk,» komentēja pētnieks Džeremijs Ostins.

Pēdējo savvaļas Tasmānijas tīģeri nošāva kāds fermeris 1930. gadā, savukārt pēdējais nebrīvē dzīvojošais Tasmānijas tīģeris mira 1936. gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu