Rīgas zoodārzā līdz septembrim apskatāmi pingvīni

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Arī šovasar zoodārza apmeklētājiem ir iespēja vērot pingvīnus. Līdz septembra beigām Flamingu mājā mitinās 18 Humbolta pingvīni un 2 Džentū pingvīni.

Lai arī Rīgas Zoodārzā nav pastāvīgas pingvīnu ekspozīcijas, tomēr pēdējos gados rasta iespēja apmeklētājiem klātienē vērot šo neparasto putnu darbošanos un savstarpējās attiecības. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šoreiz apskatāmi ir divu sugu pingvīni – divas Džentū pingvīnu jaunkundzes un 18 Humbolta pingvīni. Visi putni ir nepieauguši, jo izšķīlušies 2016. gadā. Tie ir atbraukuši no dažādiem Eiropas zooloģiskajiem dārziem.

Pie mums tiem norit karantīnas process, tādēļ arī ekspozīcijā nav dekoratīvu elementu. Tajā ir uzstādīti kondicionieri, kas uzturēs pastāvīgu no +10° C līdz +15° C temperatūru. Sienas pārklātas ar viegli kopjamu materiālu.

Ekspozīcijai ir pārbūvēti skatītāju logi, atvieglojot dzīvnieku vērošanu arī maziem bērniem. Pingvīni zoodārzā uzturēsies līdz septembra beigām, bet pēc tam dosies uz Ķīnu, kur tie dzīvos kādā šīs valsts okeanārijā.

Pasaulē sastopami 17 sugu pingvīni un Džentū pingvīni ir trešie lielākie. Augumā tie sasniedz 75-90 cm, bet svars ir aptuveni 5,5 kg. Savvaļā Džentū pingvīni izplatīti Antarktīdas reģiona salās. Barību – lielākoties garnelēm līdzīgos vēžveidīgos (krilu) un zivis, meklē piekrastes ūdeņos, dienā ienirstot pat līdz 450 reizēm. Ligzdo klinšainos apvidos, no ledus brīvās piekrastes vietās. Ligzdošanas vietas nereti atrodas vairāku kilometru attālumā no barošanās vietām. 2007. gadā iekļauti Pasaules Sarkanajā grāmatā.

Humbolta pingvīni iekļauti Pasaules Sarkanajā grāmatā un to aizsardzībai izveidota apdraudēto sugu Eiropa programma (EEP – European Endangered Species Programme), kas organizē un kontrolē sugas nebrīves populāciju. Savvaļā sastopami Dienvidamerikas rietumu piekrastē no Čīles līdz Peru, Humbolta straumes auksto ūdeņu zonā. Augumā tie sasniedz 56-66 cm, bet svars ap 4,5 kg. Barību, lielākoties nelielas bara zivis – anšovus un sardīnes meklē piekrastes ūdeņos. Ēd arī kalmārus un vēžveidīgos. Medī parasti līdz 60 m dziļā ūdenī, bet ir novēroti gadījumi, kad barību meklē arī 150 m dziļumā. Humbolta pingvīni ir veikli peldētāji un spēj sasniegt ātrumu līdz 32 km/h.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu