Vides eksperts palīdz glābt no ligzdas izkritušus stārķēnus

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Stārķu ģimene, kas skursteņa vai kāda staba galā iekārtojusi sev mājvietu, ir ierasts skats Latvijas ainavā. Viena no daudzajām balto stārķu (Ciconia ciconia) ģimenēm savu ligzdu uzbūvējusi arī kādā no Praulienas pagasta zemnieku saimniecībām, taču ligzda sašķiebusies un putnu mazuļi nokrituši zemē. Īpašuma saimniece vērsās pie  AS «Latvijas valsts meži» vecākā vides eksperta Uģa Bergmaņa ar jautājumu – ko darīt, ja pamanīti no ligzdas izkrituši stārķi?

Par Madonas pusē radušos situāciju stāsta pats LVM eksperts: «Pirms vairākām dienām mani sazvanīja kāda kundze no zemnieku saimniecības Madonas novada Praulienas pagastā un lūdza padomu. Sašķiebjoties balto stārķu ligzdai staba galā, trīs jaunie stārķēni esot izkrituši no ligzdas un guļot netālu uz zemes. Tā kā ligzdas vieta atrodas mazo ērgļu parauglaukumā, arī man bija izdevība to apskatīt. Stārķēni vēl nelidoja, tāpēc ieteicu pie ligzdas staba no vairākiem siena ruļļiem izveidot torni un uzcelt putnus uz augšējā ruļļa.»

Kā stāsta Uģis Bergmanis, no jauna uzbūvētā putnu mājvieta sniegusi lielisku rezultātu: «Pieaugušie stārķi jaunos putnus baro. Viens no jaunuļiem arī lidoja un, izmetis loku, iesēdās atpakaļ jaunajā ligzdā. Paldies saimniekiem par atsaucību stārķu ģimenes glābšanā!»

Baltais stārķis, meklējot piemērotu apkārtni ligzdas veidošanai, priekšroku dod vietām, kuru tuvumā ir pļavas, lauksaimniecības zemes vai mitrāji ar bagātīgu barību – vardēm, peļveidīgajiem grauzējiem, kurmjiem, čūskām un kukaiņiem.

Grieķu un Romiešu mitoloģijā stārķi tiek attēloti kā simbols beznosacījuma mīlestībai pret bērniem. To mazuļi šķilšanās brīdī ir daļēji klāti ar īsu, retu baltas krāsas dūnu. Trīs nedēļu vecumā mazajam putnam jau parādās pirmās lidspalvas. Interesanti, ka stārķu mazuļu knābis parasti ir melnā krāsā, bet brīdī, pienācis laiks pamest ligzdu, knābis jau kļuvis brūngani sarkans vai oranžs un tikai nākamajā vasarā pēc izšķilšanās putna knābis ir ieguvis pieaugušajiem raksturīgo sarkanīgi oranžo krāsojumu.

Baltie stārķi no savām vasaras mītnēm Eiropā uz dienvidiem posīsies augustā un septembrī. Ziemu tie pavadīs Āfrikas savannā, kur mēdz savākties lielos baros. Šādās stārķu kopienās putnu skaits var pārsniegt pat tūkstoti! Pēc ziemošanas siltajās zemēs, pavasarī tie atgriezīsies atpakaļ ziemeļos, lai atkal meklētu piemērotas dzīves vietas un audzinātu jauno paaudzi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu