Klimata pārmaiņu dēļ grizlilāči Aļaskā kļūst par veģetāriešiem

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Princess-Lodges, CC BY-NC-ND 2.0

Arvien vairāk grizlilāču klimata pārmaiņa dēļ pārtraukuši medīt un ēst lašus, aizstājot tos ar ogām, vēsta «The Telegraph». Zinātnieki norāda, ka šāds ieradums varētu raisīt nopietnas problēmas nākotnē.

Silto temperatūru dēļ ogas Kodiakas salā Aļaskā nogatavojas daudz ātrāk nekā parasti. Tieši tajā pašā laikā, kad salai apkārtesošajās ūdenstilpnēs sastopami Klusā okeāna laši.

Salā dzīvojošie lāči vasaras sākumā parasti barojas ar lašiem, bet ogas ēd augusta beigās un septembrī.

«Tas būtībā ir tāpat kā pasniegt brokastis un pusdienas vienlaicīgi, un pēc tam vakariņās vairs nav atlicis nekā,» situāciju komentējis Oregonas štata universitātes biologs. «Tev ir jāizvēlas starp brokastīm un pusdienām, jo vienā laikā iespējams apēst tikai zināmu daudzumu ēdiena.»

Pētījums, kas publicēts «Proceedings of the National Academy of Sciences», atklāja, ka 2014. gada siltajā vasarā lāči, kuri tradicionāli nomedī līdz pat 75% lašu, nebija redzami ūdenstilpņu tuvumā. Tā vietā dzīvnieki mielojās ar ogām, kuru sastāvā ir mazāk proteīna un vairāk cukura. Šādā veidā lāčiem ir daudz mazāk enerģijas, lai kustētos, un viņi daudz vieglāk pieņemas svarā.

Biologi brīdinājuši, ka šādas izmaiņas lāču dienaskārtībā varētu ietekmēt visu salas ekosistēmu. Lāči aiz sevis nereti atstāj ievērojamu daudzumu beigto lašu ķermeņus, kas bagātina augsni apkārtesošajos mežos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu