Fotogrāfs pieķēris, kā pārojas bruņurupuču pāris

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rex Features / Vida Press

Vai kādreiz esat redzējuši, kā kopojas bruņurupuči? Angļu producents un režisors Pols Viljamss no Bristoles ir, un šos skatus viņš neaizmirsīs vēl ilgi.

«BBC Natural History Unit» pārstāvis Viljamss ir fotografējis un filmējis vairāk nekā 30 dažādās pasaules valstīs, bet Karū, Dienvidāfrikas Republikā, iemūžinātie kadri, pēc viņa vārdiem, ir ļoti īpaši.

«Es fotografēju tuksnešainās Karū reģiona ainavas, kad pēkšņi no krūmiem atskanēja apdullinošs troksnis. Sākumā pat pārbijos, bet uzmanīgi aizgāju paskatīties. Redzētais mani ne pa jokam pārsteidza – krūmos centās kopoties leopardbruņurupuču pāris,» vēlāk savus piedzīvojumus atstāstīja fotogrāfs, daloties arī visai pikantās detaļās.

«Vispirms viņi sastinga, it kā būtu pieķerti nelāgā brīdī, taču mana klātbūtne viņus samulsināja tikai uz brīdi, un priekšspēle varēja turpināties. Tēviņš acīmredzami centās, kā vien prata, smagi elšot un pūšot, lai savas 14 kilogramus smagās bruņas dabūtu uz mātītes. Visā šajā darbībā bija kaut kas mulsinoši cilvēcīgs,» izteicies Viljamss.

Leopardbruņurupuču sekss izpaužas kā tēviņa pakaļdzīšanās mātītei, laiku pa laikam ar lielu troksni uzgrūžoties viņai no muguras. Šāda kopošanās var ilgt vairākas stundas, un fotogrāfs divu stundu laikā bijis liecinieks četriem mīlas aktiem.

«Jo ilgāk tas notika, jo skaņas kļuva aizvien dārdošākas. Vienā brīdī tēviņš kaisles uzplūdā mātīti pat apgāza vēkšpēdus. Viņas mazās kājeles raustījās aiz bezspēcības un necienīgas pozas. It kā atvainojoties, tēviņš uz brīdi apstājās, taču drīz vien pārošanās turpinājās ar jaunu sparu,» stāstījis fotogrāfs.

Leopardbruņurupuči (Stigmochelys pardalis) ir vieni no lielākajiem bruņurupučiem pasaulē. Tie var dzīvot līdz pat 100 gadu vecumam. Lielākoties tie mīt Dienvidāfrikā un Austrumāfrikā, kur tie iecienījuši sausu un zālainu dzīves areālu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu