Latvijas zvēru karalis

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Velga Vītola

Pēc skata varbūt mazliet neveikls, taču patiesībā visai izveicīgs un augumā varens – tāds ir Latvijā lielākais zīdītājs alnis, kuram rudenī beidzās kāzu laiks. Alnenes jau ir jaunās paaudzes gaidībās.

Alni Latvijā iespējams ieraudzīt savvaļā, stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes Līgatnes dabas taku vadītāja, zooloģe Inta Lange. Augumā alni no Eiropā sastopamajiem sauszemes dzīvniekiem pārspēj tikai sumbrs. Aļņu tēviņu augums var sasniegt divus metrus, bet garums – līdz trim metriem, savukārt svars varenākajiem eksemplāriem var sasniegt 600 kilogramus. Vēl iespaidīgāku zālēdāja stāvu padara iespaidīgie un platie ragi, kurus pieaugušie tēviņi gada nogalē pēc bauru laika nomet.

Foto: Velga Vītola

Vasarā aļņa maltīte sastāv no dažādiem augiem, savukārt pavisam parastu zāli vai sienu aļņi nav iecienījuši. Tiem labāk pie sirds iet ziedoši augi, jaunu koku un krūmu dzinumi un, ja vien tuvumā ir ūdenstilpes, - dažādi ūdensaugi.

Dienas laikā alnis var apēst pat dažus desmitus kilogramu visādu puķīšu.

Apmēram astoņus mēnešus pēc kāzu laika alnenēm dzimst mazuļi, parasti viens vai divi. Mazā alnēna kažoks ir gaiši sarkanbrūns. Kopā ar mammu zvērs dzīvo līdz pat nākamā gada pavasarim, kad pasaulē nāk nākamā jaunā paaudze. Tēvi mazuļu audzināšanā nepiedalās un pārsvarā savas dienas vada vientulībā, ar citiem sugasbrāļiem satiekoties tikai bauru laikā, kad jācīnās par mātītes uzmanību.

Foto: Velga Vītola

Lielākajam briežu dzimtas pārstāvim alnim ir visdižākie ragi, kas bieži vien sasniedz pusotra metra platumu un var svērt 15 kilogramus. Pārsvarā aļņa kažoks ir pelēkbrūns, tēviņiem – ar zīmīgu bārdu pazodē, taču ir arī ziņas par albīnisma gadījumiem.

Pavisam nesen Skandināvijā ir izdevies nofilmēt pilnīgi baltu alni.

Līgatnes dabas takās mīt plaša aļņu saime - astoņi aļņi. Aļņu puisis Jusi Līgatnē ir ieradies no Somijas Ahtari zooloģiskā dārza. Savukārt alnis Fredis ir dzimis līgatnietis. Dzīvnieku izaudzināja zvērkope Velga Vītola.

Foto: Velga Vītola

25. novembrī Līgatnes dabas takās notiks karaliskā aļņa diena Tās laikā varēs iepazīt aļņu dzīvesveidu un paradumus, darboties radošās darbnīcās un piedalīties spēlēs, būs apskatāma aļņu ragu izstāde, bet ilggadējā Līgatnes dabas taku zvērkope Velga Vītola dalīsies foto stāstos par mūsu karaliskajiem zvēriem aļņiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu