Valentīna dienā dabā virmo kaislības

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Velga Vītola

Pavasaris ir klāt – mežā virmo mīla un kaislības! Februārī ap Valentīna dienu riesta laiks ir lielākajai daļa meža dzīvnieku, par pavasara vēsmām dzīvnieku pasaulē stāsta Līgatnes dabas taku zvērkope Velga Vītola.

Februārī riests sākas lūšiem, lapsām un jenotsuņiem. Savukārt jau kopš janvāra riests turpinās vilkiem un bebriem.

Kamēr citi zvēri, hormoniem trakojot, meklē partneri, jenotsuņi rāmi noskatās, jo šie dzīvnieki veido pāri uz mūžu. Rudenī tēviņš ar mātīti satiekas, lai kopīgi pārlaistu ziemu un pavasarī radītu pēcnācējus.

Februāra beigās otras pusītes meklējumus sāks arī vairums ūdru un Amerikas ūdeles.

Lai gan ārā valda aukstums, ir arī tādi, kuriem iešana uz randiņiem sen aiz muguras un nu jāaprūpē jaunā paaudze, stāsta Velga Vītola. Pie dzīvniekiem, kas februārī aprūpē mazuļus, pieder egļu krustknābji un brūnie lāči.

Labākās ligzdu vietas sev meklē vārnas, kovārņi, kraukļi, baloži un zvirbuļi.

«Ziemas miers un sals nebūt nav iemesls, lai atceltu Valentīna dienas svinēšanu - daba tam ir vislabākais piemērs! Kamēr meži un pļavas vēl atpūšas un gaida savu atplaukšanu siltajā pavasara saulītē, dažu labu dzīvnieku sirdīs jau lidinās tauriņi,» saka Dabas aizsardzības pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Rēna.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu