Grenlandes valis pārošanās laikā izdod džezam līdzīgas skaņas

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: unsplash.com

Vairums vaļu sugu ir pazīstamas ar īpašām vaļu dziesmām, taču viena no tām izceļas ar kādu savdabīgu niansi – Grenlandes vaļi vairošanās laikā piesaista partneri ar džezam līdzīgu dziesmu palīdzību. Vašingtonas universitātes veiktajā pētījumā noskaidrots, ka šie Arktikas iemītnieki pārošanās laikā spēj izdot garas un īpaši sarežģītas skaņu kombinācijas.

Grenlandes jeb polārajiem vaļiem ir raksturīga milzīga mute, ar kuras palīdzību šie varenie dzīvnieki piesaista pretējo dzimumu pārošanās laikā. Grenlandes vaļi dzīvo vieni vai nelielās grupās, bet pārojas ziemā jeb polārās nakts laikā. Šajā laikā milzis var dziedāt pat veselu diennakti no vietas, sākot no aprīļa līdz pat novembrim.

Izmantojot hidrofonus jeb zemūdens mikrofonus, zinātnieki ierakstīja vaļu radītās dziesmas vairāku gadu garumā un secināja, ka vaļi var ilgstoši atkārtot vienas un tās pašas sarežģītās skaņas, taču jau nākamajās dienās valis šīs dziesmas skanējumu nomaina. Interesanti, ka nākamajos gados iepriekšējo gadu dziesmas neatkārtojas, bet vaļi rada pavisam jaunas melodijas. Kopumā zinātnieki saskaitīja 184 dažādas Grenlandes vaļu dziesmas un skaņu kombinācijas.

Okeanogrāfe un Vašingtonas universitātes pētījuma autore Keita Staforda uzsver, ka pārsvarā vaļu dziesmās ir saklausāmas klasiskās mūzikas notis, taču Grenlandes vaļu dziesmās pavisam noteikti ir manāma līdzība ar džezu.

«Grenlandes vaļi dzied ziemā, kad diennaktīm valda pilnīga tumsa, bet 95 līdz 100% vaļu apdzīvotās jūras ir noklāta ar biezu ledus segu. Tas nozīmē, ka šie zīdītāji nevar savas dziesmas aizgūt no cilvēkiem vai putniem,» atzīmē pētniece.

Turpmākajos pētījumos zinātnieki centīsies plašāk noskaidrot, kāpēc vaļi tik ilgi turpina dziedāt, kā arī kurš dzimums ir visvokālākais.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu