Ko Latvijā saprot ar «veselīgs dzīvesveids»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai uzturētu un uzlabotu savu veselību, Latvijas iedzīvotāji ikdienā galvenokārt izvēlas dzert vairāk ūdens, lietot veselīgu uzturu un sportot, liecina aptieku tīkla «EUROAPTIEKA» jaunākais pētījums.

Vairāk nekā trešdaļa jeb 37% pētījuma dalībnieku minēja, ka lielāks ūdens daudzums uzturā ir galvenā metode, ko viņi izmanto veselības spēcināšanai. Savukārt 34% respondentu norādīja, ka galvenokārt veselību uztur ar veselīgu ēdienu, bet 33% - ar sporta nodarbībām.

Nedaudz mazāk kā trešdaļa aptaujāto iedzīvotāju atzina, ka veselību pirmām kārtām stiprina, iespējami vairāk uzturoties svaigā gaisā, kārtīgi izguļoties un lietojot vitamīnus.

Dažādu medikamentu un uztura bagātinātāju lietošanu savā ikdienā ieviesuši 9% respondentu.

Savukārt 13% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atklāja, ka ikdienā savas veselības labā nedara neko.

Pētījums ļauj secināt, ka būtiski atšķiras sieviešu un vīriešu stratēģija veselības uzturēšanas veidu izvēlē. Sievietēm ir vairāk raksturīgi pievērst uzmanību tam, ko ēd, kārtīgi izgulēties un stiprināt organismu ar vitamīniem. Savukārt stiprā dzimuma pārstāvji par galveno veselības uzturēšanas stratēģiju izvēlas sportu (40%). Daiļā dzimuma pārstāvju vidū sports ir krietni nepopulārāks (26%).

Vīrieši arī biežāk nekā sievietes uzsvēra atteikšanos no kaitīgiem ieradumiem vai lietošanas samazināšanu nolūkā saglabāt veselību.

Vitamīnu un uztura bagātinātāju lietošana līdztekus sportam un kaitīgo ieradumu atmešanai/samazināšanai ir galvenokārt pilsētniekiem raksturīgas veselības uzlabošanas stratēģijas. Savukārt laucinieki izvēlas vairāk elpot svaigu gaisu (37% pretstatā 27-29% pilsētnieku) vai nedarīt neko (21% pretstatā 7-13% pilsētnieku).

Aktīvu rīcību savas veselības uzlabošanai, iesaistoties sportiskās aktivitātēs un stiprinot organismu ar vitamīniem, biežāk izvēlas krievu vai citas tautības pārstāvji. Latvieši ir kūtrāki, un vairāk dod priekšroku labam miegam un svaiga gaisa elpošanai.

Komentējot pētījuma rezultātus, uztura speciāliste un nūjošanas instruktore Liene Sondore sacīja, ka tie ir visnotaļ priecējoši, jo liecina, ka liela daļa sabiedrības atbildīgi attiecas pret savu veselību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu