Informācija no sauļošanās atkarīgajiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pārmērīga sauļošanās var uzturēšanās saulē tās visintensīvākās aktivitātes laikā, neizmantojot atbilstošu aizsardzību pret ultravioleto starojumu, var radīt nopietnas veselības problēmas, tostarp veicināt saslimšanu ar melanomu, kas ir bīstamākā ādas vēža forma, brīdina speciālisti.

«EUROAPTIEKA aptiekās šī gada maijā un jūnijā ir pārdots par 52 % vairāk saules aizsardzības līdzekļu nekā pērn. Ļoti gribas domāt, ka šis rezultāts ir ne tikai šī gada ļoti siltā un saulainā maija ietekme, bet - ka cilvēki tomēr ieklausās ārstu teiktajā. Tomēr joprojām daudzi patiešām neizprot, cik bīstama un pat nāvējoša var būt ilgstoša uzturēšanās saulē, neveicot attiecīgus drošības pasākumus. Atliek vien karstā vasaras dienā palūkoties uz atpūtniekiem Jūrmalā – ir tādi, kas turpina cepināties saulē pat tad, ja uz ķermeņa jau redzamas apdeguma pēdas,» sacīja «EUROAPTIEKA» pārstāve Dagnija Veidemane.

Lai arī speciālisti katru gadu runā par to, ka ir jāveic šie aizsardzības pasākumi, pēc viņas novērotā, sauļošanās sezonas sākumā cilvēki nododas ilgi gaidītajām saules peldēm, nereti nejūtot mēra sajūtu un nedomājot par aizsardzību. Stereotips, ka tikai ļoti brūns ķermenis ir skaists, diemžēl iesakņojies pamatīgi. Tas viss nereti beidzas ar apdegumiem un prieks var pārvērsties ciešanās.

Viņa arī atgādināja, ka gan Latvijā, gan citviet pasaulē ir izveidojusies jauna atkarības forma - apsēstība ar brūnu ādu jeb tanoreksija, no kuras galvenokārt cieš gados jaunas sievietes.

Katram ir jāapzinās, ka pārmērīga sauļošanās pludmalē vai solārijā ne tikai var radīt nevienmērīgu ādas krāsu un pastiprināt grumbas, bet novest arī pie daudz nopietnākām sekām - ļaundabīga ādas audzēja.

Savukārt biedrības «Dermatologi pret ādas vēzi» valdes priekšsēdētājs Raimonds Karls norādīja - zinātniski neapšaubāmi ir pierādīts, ka galvenais dažādu ādas vēža formu izraisītājs ir ultravioletais starojums, kādu rada saule un solāriji.

«Mēs dzīvojam ilūzijās, ka sauļošanās Latvijā nav nekas bīstama īsās vasaras dēļ . Cilvēki maldīgi uzskata, ka saule un ultravioletie stari ir kaut kas labs, jo organismā veido D vitamīnu. Tomēr ultravioletais starojums ir zinātniski atzīts par pirmās grupas kancerogēnu, kas var izraisīt ļaundabīgus audzējus,» stāstīja eksperts.

Viņš atsaucās uz biedrības «Dermatologi pret ādas vēzi» nesen publiskotajiem datiem, kuri rāda, ka saslimšana ar dažādām ādas vēža formām Latvijā un arī citur pasaulē pieaug ātrāk nekā ar jebkuru citu vēža formu. Turklāt ar katru gadu palielinās mirstība no šīm slimībām, piemēram, no agresīvākās ādas vēža formas - melanomas - mirušo skaits Latvijā 15 gadu laikā ir trīskāršojies.

Viņš skaidroja, ka saslimstība Latvijā krasi palielinās, jo cilvēki ne tikai vasarā sauļojas pludmalē, bet plaši sākuši izmantot arī solārijus un tumšajos gada mēnešos dodas ķert saules starus uz siltajām zemēm.

«Saslimstība ar dažādām ādas vēža formām jau pēc desmit gadiem Latvijā var kļūt par epidēmiju. Ja 2012.gadā Latvijas vēža reģistrā bija vairāk par 1600 jaunu ādas vēža gadījumu. tad pēc desmit gadiem to skaits var pieaugt līdz 2,5-2,7 tūkstošiem gadījumu,» prognozēja biedrības «Dermatologi pret ādas vēzi» vadītājs.

Lai izsargātos no saules staru negatīvās iedarbības, jāizvairās no tiešas un pēkšņas šā debesu spīdekļa iedarbības, sevišķi laika posmā no pulksten 11:00 līdz 15:00. Nav vēlams sauļoties ilgāk par 30 minūtēm.

Sevišķi uzmanīgiem ir jābūt cilvēkiem ar gaišiem vai rudiem matiem, zilām acīm, vasaras raibumiem un lielu skaitu dzimuzīmju, jo tie ir ģenētiski noteikti melanomas riska faktori.

Pirms ļauties saules peldēm, ir jāizmanto ūdensizturīgi aizsarglīdzekļi ar vismaz SPF 15 filtru pieaugušajiem, bet bērniem - ar vismaz SPF 30 filtru. Sevišķi jutīga āda ir zīdaiņiem, tāpēc viņiem ir jāuzklāj saules aizsargkrēms pat atrodoties ēnā. Turklāt vecākiem der iegaumēt, ka bērnus, kuri jaunāki par trim gadiem, nedrīkst pakļaut tiešai saules staru iedarbībai.

Pirms aizsarglīdzekļa uzklāšanas, āda ir jāattīra no kosmētikas, smaržām un dezodorantiem, jo tie saules ietekmē var izraisīt alerģisku reakciju.

Veidemane pastāstīja, ka līdztekus aizsargkrēmu lietošanai, ilgstoši atrodoties saulē, ir jāvalkā gaišs kokvilnas vai lina apģērbs, galvas sega un kvalitatīvas saules brilles, lai pasargātu sevi no ultravioleto staru ietekmes.

Sauļošanās laikā nekādā gadījumā nevajadzētu lietot alkoholu, kas sabiezina asinis un rada papildu veselības problēmas, piemēram, vēnu varikozi, kāju un plakstiņu pietūkumu. Alkohols arī mazina jutības slieksni, tāpēc cilvēks pietiekami nekontrolē ādas raidītos signālus. Turklāt bieži vien reibuma stāvoklī cilvēks mēdz aizmigt un nogulēt saulē par ilgu.

No sauļošanās būtu jāizvairās, ja cilvēks lieto līdzekļus pret cukura diabētu, antibiotikas, antidepresantus vai hormonālos līdzekļus, jo var mainīties organisma jutība un rasties izsitumi, pigmenta plankumi. Nedrīkst arī sauļoties, ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra.

Pasaulē katru gadu atklāj aptuveni 160 tūkstošus jaunu melanomas gadījumu. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, no melanomas pasaulē ik gadu mirst aptuveni 48 tūkstoši cilvēku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu