Ērču aktivitāte divas reizes augstāka nekā pērn, aicina būt piesardzīgiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunākie Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologu veiktie ērču aktivitātes apsekojumi liecina, ka ērču aktivitāte ir augsta. Tā ir divas reizes augstāka nekā 2012.gadā šajā pat laikā, bet saglabājas 2010./2011.gada līmenī. Maksimālais ērču daudzums nekoptās pļavās šobrīd ir līdz pat 80 ērcēm uz kilometru, portālam «Apollo» stāsta Laura Ševčenko, Slimību profilakses un kontroles centra Komunikācijas nodaļas vadītāja.

Tādēļ aicinām iedzīvotājus būt piesardzīgiem, uzturoties nepļautās, nekoptās pļavās, krūmājos un mežā.

Efektīvs veids, kā mazināt ērču daudzumu apkārtējā vidē, ir to sakopjot. Lūk, daži no padomiem, kā to darīt:

•kopiet māju pagalmus - regulāri pļaujiet zāli, izcērtiet krūmus un neatstājiet pērnā gada lapas pagalmā, aprušiniet krūmus, lai zem tiem neaugtu zāle,

•neatstājiet talkas laikā sagrābtās lapu kaudzes, kokus un zarus teritorijā - tur var iemitināties dzīvnieki (peles, žurkas, eži u.c.), no kuriem barojas ērces,

• izkaisiet uz zemes skaidas vai granti vietās, kur zālājs robežojas ar mežainām vietām, jo izveidota sausuma barjera starp ērcēm bagātu augu valsti un zālienu var veicināt ērču skaita samazināšanos zālē,

• izvietojiet bērnu spēļu un rotaļu laukumus drošā atstatumā no krūmiem, krūmājiem un citiem augiem. Ja iespējams, ierīkojiet atpūtas zonu un bērnu rotaļu laukumu atvērtā, saulainā vietā, nevis pagalma nomalē, zem koka vai pie krūmiem,

• dārzā ilgstoši neglabājiet vecas mēbeles un atkritumus - tajos var iemitināties ērces.

SPKC epidemiologi atgādina, ka vakcinācija nodrošina aizsardzību tikai pret ērču encefalītu, tāpēc, lai neinficētos ar Laimas boreliozi jeb «Laimas slimību» un ērlihiozi, pirms došanās brīvā dabā:

• jālieto repelenti jeb aizsardzības līdzekļi pret ērcēm,

• ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas un tādēļ savlaicīgi notraucamas,

• dodoties meža, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt - bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs.

Pārnākot mājās, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. Tāpat jāpārbauda bērni un mājdzīvnieki. Jāatceras, ka ērces mājās var atnest arī ar mežā plūktām puķēm un zariem.

Ērces visbiežāk piesūcas padusēs, ausu apvidū, ap nabu, paceles bedrītēs, matos, ap jostasvietu, cirkšņos - šīs ķermeņa vietas pēc uzturēšanās ērču teritorijā pārbaudiet īpaši rūpīgi.

Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas drīzāk. Tās noņemšanu vislabāk uzticēt ārstniecības personai, tomēr gadījumos, kad tas nav iespējams, ieteicams rīkoties šādi:

• pirms ērces izvilkšanas ar spirtu vai degvīnu dezinficējiet vietu, kur tā piesūkusies;

• ar pinceti satveriet ērci pēc iespējas tuvāk snuķītim un, cenšoties nesaspiest, to izvelciet, lēni izceļot, ar vienmērīgu un rotējošu kustību;

• var izmantot diega cilpu - to apsien ap ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un, velkot aiz galiem, ērci izņem;

• lai mazinātu inficēšanās risku ērces izņemšanas laikā, jo uz rokām var būt mikroskopiski ievainojumi, vēlams uzvilkt gumijas cimdus, bet, ja to nav, dezinficējiet rokas pirms un pēc manipulācijas.

Šī gada pirmajos trīs mēnešos reģistrēti divi saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu, savukārt saslimšanas gadījumi ar Laimas slimību - 59.

Pagājušajā gadā nedaudz samazinājies ērču encefalīta slimnieku skaits - reģistrēti 376 saslimšanas gadījumi, 2011.gadā reģistrēti 494, bet 2010.gadā - 404 saslimšanas gadījumi.

2012.gadā nedaudz samazinājies arī slimnieku skaits, kuri slimojuši ar Laimas slimību, reģistrēti 724 gadījumi, 2011.gadā - 866, bet 2010.gadā - 829 saslimšanas gadījumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu