Latvijā vīrieši sākuši rūpēties par savu veselību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ir noslēdzies Ūsu mēnesis jeb Movember, kura laikā Latvijas Urologu asociācija aicināja pievērst uzmanību vīriešu veselības problēmām, to savlaicīgai diagnostikai un ārstēšanai, informēja Ieva Stibe, Latvijas Urologu asociācijas pārstāve.

Ūsu mēneša laikā notika vairākas aktivitātes, lai pievērstu sabiedrības uzmanību vīriešu veselībai un veicinātu vīriešu nokļūšanu pie ārsta. Latvijas urologi aktīvi uzrunājuši vīriešus visos Latvijas reģionos. Sadarbībā ar vairākām medicīnas iestādēm vīriešiem bija iespējams bez maksas saņemt urologa konsultācijas un veikt izmeklējumus.

Atzīmējot Ūsu mēnesi vīriešu veselības atbalstam, E. Gulbja laboratorijas filiālēs visā Latvijā un Veselības centrā 4 kopumā vairāk nekā 500 vīriešiem bez maksas bija iespējams veikt prostatas specifiskā antigēna jeb PSA testu, nododot asins analīzes. Aptuveni 10% vīriešu analīžu rezultāti atklāja paaugstinātu PSA līmeni.

E.Gulbja laboratorijas pārstāvis Mikus Gavars norāda: «Pirmreizēji veikt PSA analīzes ieradušies 94 pacienti, 106 - tās veikuši atkārtoti, 47 no tiem jau ceturto reizi. No pirmreizējiem 94 pacientiem 8 bijis paaugstināts PSA līmenis. Kopumā 19 no 200 jeb 9,5% pacientu PSA rezultāts bijis paaugstināts. Vislielākā akcijas atsaucība bijusi Rīgā un Rīgas rajonā, Jelgavā, Gulbenē, Valmierā un Dobelē.» E.Gulbja laboratorija vēlas pateikties uzņēmumam SIA «Medilink», kas palīdzēja akcijas testu skaitu palielināt no 100 līdz 200. Lai arī akcijas bezmaksas analīžu skaits bija ierobežots, vīriešu atsaucība ir bijusi liela un analīzes nodotas arī par saviem līdzekļiem.

Ar Siemens Osakeyhtio Latvijas filiāles atbalstu Veselības centrā 4 akcijas laikā tika veiktas 303 bezmaksas analīzes. «34 vīriešiem jeb 11% tās uzrādīja paaugstinātu PSA līmeni, pacienti aktīvi apmeklējuši arī urologu, konsultējoties par tālāko rīcību,» norāda Sandra Čekele, Veselības centra 4 mārketinga speciāliste.

Latvijas Urologu asociācijas prezidents, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas centra vadītājs asoc. prof. Egils Vjaters norāda: «Augsts PSA līmenis, ko rada prostata, ir pirmā norāde, ka varētu būt vajadzīgas papildu pārbaudes. Paaugstinātam PSA līmenim var būt dažādi iemesli, tas var liecināt par prostatas iekaisumu, labdabīgu prostatas hiperplāziju vai arī prostatas vēža iespējamību. Tāpēc noteikti jākonsultējas ar ārstu, lai precizētu izmainītā PSA iemeslus.»

Pateicoties reģionu laikrakstiem, īpaši liela aktivitāte kampaņas laikā novērota attālākos rajonos. Saņemti zvani no vīriešiem lauku rajonos, kuri interesējas par tuvāko vietu, kur iespējams veikt analīzes un konsultēties ar urologu, jo novērojuši izmaiņas savā veselības stāvoklī.

Latvijas Urologu asociācija vēlas pateikties Kontinentālās hokeja līgas klubam Rīgas «Dinamo», TV3 Latvia un Viasat sporta programmu daļai, kas 19.novembra spēli Arēnā Rīga veltīja vīriešu veselības atbalstam. Hokeja spēles starplaikos tika dalīti informatīvi materiāli, notika atrakcijas ar ūsu mērīšanu, klātesošos uzrunāja Latvijas Urologu asociācijas prezidents, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas centra vadītājs asoc. prof. Egils Vjaters.

Prof. Egils Vjaters norāda: «Lai arī Ūsu mēnesis ir noslēdzies un esam gandarīti par sabiedrības atsaucību, vīriešiem par veselību jādomā visa gada garumā. Jāpievēršas veselīgam dzīvesveidam un pēc 45 gadiem profilaktiskās pārbaudes pie ārsta jāieplāno līdzīgi kā automašīnas tehniskā apskate ik gadu. Tas nozīmē nodot asins analīzes un atnākt uz sarunu ar ārstu - tik vienkārši.»

Jau iepriekš ziņots, ka Latvijā vīrieši mirst no slimībām, kas mūsdienās ir ārstējamas, jo ielaisto saslimšanas gadījumu skaits turpina strauji pieaugt un bieži slimības tiek atklātas vien vēlīnā stadijā, kad ārstēšana rezultātu vairs nedod.

Mūsdienu medicīnas iespējas ļauj sekmīgi ārstēt ļaundabīgu priekšdziedzera (prostatas) audzēju, bet Latvijā ik gadus turpina pieaugt vīriešu skaits, kas no tā mirst. 2012.gadā no prostatas vēža miruši 394 Latvijas vīrieši, bet tas diagnosticēts 1039 jauniem pacientiem. No prostatas vēža mirušo vīriešu skaits vecumā līdz 59 gadiem, pērn pieaudzis par 16%. Īpašu satraukumu rada tendence pacientu un mirušo vecumam arvien samazināties, sasniedzot pat 40 gadu vecumu. 50% Latvijas vīriešu prostatas vēža ārstēšanu uzsāk ielaistā slimības stadijā.

2012.gadā no nieru vēža mirušo vīriešu skaits bija divas, bet urīnpūšļa vēža mirušo vīriešu skaits pat trīs reizes lielāks nekā sieviešu. Skarbā statistika skaidrojama ar to, ka vīrieši nelabprāt apmeklē ārstu, jo īpaši urologu un uz pārbaudēm dodas vien tad, kad simptomi jau ir akūti, bet ļaundabīgie audzēji attīstījušies līdz pēdējām stadijām.

No 2003. gada katru novembri daudzās pasaules valstīs norisinās kustība, kas nosaukta par Movember («mo» no moustache [ūsas] + november [novembris]). Šī mēneša laikā sociālās kampaņās aicina vīriešus ataudzēt ūsas, lai tādējādi pievērstu uzmanību vīriešu veselības problēmām, piemēram, depresijai, prostatas un sēklinieku vēzim. Šogad aprit 10 gadi, kopš 2003. gada, kad 30 vīrieši Austrālijā nolēma audzēt ūsas novembrī, liekot pamatus Movember kustībai par vīriešu veselību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu