Kataraktas operācija – iespēja atgūt patiesi asu redzi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Katarakta ir viena no visbiežāk sastopamajām acu slimībām gados vecākiem cilvēkiem un laika gaitā attīstās visiem, jo katarakta ir daļa no dabiska novecošanās procesa, portālam «Apollo» pastāstīja Dr. Solomatina acu rehabilitācijas un redzes korekcijas centrā. 

Šī slimība ir acs caurspīdīgās lēcas apduļķošānas. Rezultātā samazinās redzes asums un cilvēks pasauli redz kā caur netīru stiklu – attēls ir miglains un izplūdis. Vienīgais drošais katraktas ārtsēšanās veids ir operācija, kuras laikā apduļķotā acs lēca tiek aizstāta ar mākslīgu analogu - dzidru un causpīdīgu. Mākslīgās lēcas implantācija ļauj ne tikai atgriezt redzi, kas sabojāta kataraktas attīstības rezultātā, bet arī spēj kompensēt tādus redzes traucējumus, kā tuvredzība, tālredzība, kā arī astigmātisms.

Operāciju mākslīgās lēcas ievietošanai var veikt divos gadījumos – pirmkārt, kataraktas ārstēšanas nolūkos, otrkārt – redzes korekcijas veikšanai. Lēca acī tiek ievietota saliktā veidā, kur tā atveras un droši nostiprinās. Jaunākās makslīgās lēcas tiek implantētas caur mikrogriezumu (ap 2,5 mm) un šuvu uzlikšana nav nepieciešama.

Plānojot kataraktas operāciju ir jāatceras, ka standarta makslīgā lēca, atšķirībā no dabiskās, nodrošina lielisku redzi vai nu tuvumā, vai tālumā. Tādējādi, pacientam ir jāizvēlas, vai viņš vēlas labi redzēt tālumā un izmantot brilles lasīšanai, vai otrādi. Tiem, kas kādu iemeslu dēļ nevar vai negrib izmantot brilles, modernā medicīna piedāvā arī multifokālās lēcas, kas nodrošina lielisku redzi gan tuvumā, gan tālumā. Vairumā gadījumu pacienti ar multifokālām lēcam var iztikt bez brillēm.

Jāpiemin, ka dzeltenais filtrs, ar kuru nodrošinātas jaunākās paaudzes lēcas, aizsargā acis no kaitīgajiem UV stariem. Tas nodala zilā spektra starus, vienlaikus nodrošinot krāsu uztveres balansu. Pateicoties dzeltenajam filtram, mākslīgā lēca spēj aizsargāt acs tīkleni tikpat labi kā dabiskā acs lēca.

Pirmsoperācijas izmeklēšanas laikā ķirurgs katram pacientam izvēlas mākslīgo lēcu, ņemot vērā individuālās atšķirības un vajadzības. Pastāv četri galvenie lēcu veidi, kurus plaši piedāvā mūsdienu oftalmoloģijas centri:

1. Monofokālās jeb «standarta» lēcas

Monofokālās lēcas tiek izmantotas vairākumā kataraktas operāciju. Šīs lēcas modelim ir vienota struktūra, tādējādi novēršot iespējamo komplikāciju rašanos. Monofokālās lēcas nodrošina lielisku redzi tuvumā vai attālumā. Pacientiem, kas ir gatavi papildus izmantot brilles lasīšanai vai redzēšanai tālumā, monofokālā lēca ir lieliska izvēle.

2. Asfēriskās lēcas

Asfēriskās lēcas ir speciāli izstrādātas, lai uzlabotu redzes kvalitāti pēc operācijas. Nereti gadās, ka pēc kataraktas operācijas pacienti sūdzas par oreoliem un atblāzmojumiem, jo īpaši vakarā un nakts stundās. Īpašas lēcas ar asfērisku virsmu palīdz reducēt šos redzes traucējumus līdz minimumam un nodrošināt agustākās kvalitātes attēlojumu.

3. Toriskās lēcas

Diezgan bieži kataraktu sarežģī tāds redzes traucējums kā astigmātisms. Agrāk katarakta apvienojumā ar astigmātismu pacientam radīja daudz sarežģījumu, jo pat pēc apduļķotās lēcas aizstāšanas ar mākslīgo analogu, pacients nevarēja labi redzēt bez īpašām cilindriskām brillēm. Mūsdienu toriskās lēcas implantācija ļauj samazināt astigmātisma ietekmi un bieži vien pilnībā izārstēt astigmātismu, tādējādi ļaujot pacientam pilnībā atgūt skaidru redzi pēc kataraktas operācijas.

4. Multifokālās lēcas

Multifokālās lēcas ir modernākais jauninājums kataraktas mikroķirurģijā un refrākcijas ķirurģijā. Tām ir īpaša priekšrocība atšķirībā no standarta mākslīgajām lēcām. Šīs lēcas konstrukcija ļauj imitēt acs dabiskās lēcas funkcijas – multifokālās lēcas nodrošina lielisku redzi gan tuvumā, gan tālumā. Rezultātā pacients var daļēji vai pat pilnībā iztikt bez brillēm.

Kombinācijā ar rūpīgu pirmsoperācijas izmeklēšanu, modernu tehnoloģiju pielietošanu un, protams, ķirurgu bagātu pieredzi, mūsdienu mākslīgās lēcas spēj atgūt pacientam patiesi labu redzi.

Papildus mūsdienu mākslīgajām lēcam, Latvijā drīz parādīsies iespēja veikt kataraktas operācijas ar femtosekunžu lāzera palīdzību. Šī metode guvusi plašu atzinību gan pacientu, gan ārstu vidū visā pasaulē un neapšaubāmi ir efektīvākā un drošākā kataraktas operācijas metode. Dr. Solomatina acu centrs plāno saviem pacientiem Latvijā piedāvāt iespēju atgūt patiesi asu redzi ar femtosekunžu lāzera palīdzību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu