Kā uzveikt bezmiegu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LZdR, CC BY-NC 2.0

Gandrīz trešdaļai pieaugušo ir dažāda veida miega traucējumu. Traucēta miega gadījumā mēdz būt grūtības iemigt, miegs nesniedz spirdzinājumu vai ir traucēta miega saglabāšana – bieža pamošanās naktsmiera laikā, nespēja no jauna iemigt, pārāk agra pamošanās. Tā rezultātā cilvēkam ir hronisks nogurums un miegainība. Ja bezmiegs turpinās ilgāk par divām nedēļām vai arī miega traucējumi ir īslaicīgi, bet ar tendenci atkārtoties, Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas klīnikas ārste psihoterapeite Maija Šetlere mudina vērsieties pēc palīdzības pie ārsta.

Miegs ir nodarbe, kas aizņem trešdaļu mūža. Tā ir fizioloģiska vajadzība, kas ir svarīgāka pat par ēšanu. Tieksme pēc miega ir tikpat stipra, cik vajadzība elpot. Mēs zinām, kad jāiet gulēt, jo to jūtam, un zinām, kad jāceļas, jo esam atpūtušies. Katrās 24 stundās mums vajadzīgas 6-8 atpūtas stundas, vairums cilvēku vidēji guļ 7-8 stundas diennaktī. Citiem nepieciešamas 9 stundas, citi jūtas izgulējušies jau pēc piecām stundām. Daudzi Dienvideiropas un Viduseiropas iedzīvotāji saglabājuši tradīciju gulēt diendusu. Novērots, ka 20-30 minūšu ilgs miegs pēcpusdienā (laikā no plkst. 14.00 līdz plkst. 18.00) palielina darbaspējas un možumu.

Vai šonakt izgulējies?

Bezmiegs var būt akūts, un tas parasti ir pārejošs. To var izraisīt emocionāla vai fiziska nelabsajūta – stress, akūta slimība, gaisma, troksnis, pārmērīgi augsta vai zema temperatūra, izmaiņas miega režīmā, laika joslu maiņa. Šādos gadījumos parasti ir sūdzības par miegainību dienas laikā, pavājinātām darbaspējām, nervozitāti vai nomāktu garastāvokli.

Tomēr, dažiem cilvēkiem bezmiegs ir ilgstoša hroniska problēma, ar ko viņi saskaras gandrīz katru nakti. Hronisku bezmiegu var izraisīt daudzi faktori. Apmēram pusi visu miega traucējumu izraisa iekšķīgas vai neiroloģiskas slimības, bet pārējo miega traucējumu pamatā ir psihiskas slimības, piemēram, depresija. Hroniska bezmiega gadījumā biežākās sūdzības ir par nogurumu, aizkaitināmību un nespēju koncentrēties.

Miegu iespaido arī uzturs un medikamenti. Kofeīns un citas centrālo nervu sistēmu stimulējošas vielas apgrūtina miegu. Alkohola nomierinošā un miegu veicinošā darbība bezmiega nomocītiem pacientiem maldīgi liek domāt, ka glāzīte pirms gulētiešanas uzlabos stāvokli. Alkohola lietošana vakaros paātrina iemigšanu, taču mazina miega kvalitāti. Alkoholam piemīt urīndzenoša darbība, un pilns urīnpūslis «liks» naktī celties. Alkohols var pastiprināt krākšanu un miega apnoju jeb elpošanas apstāšanos miegā – kādu brīdi elpošana nenotiek, bet pēc brīža atjaunojas ar dziļu ieelpu.

Kas traucē iemigt?

Miega traucējumi ir viena no paaugstināta stresa līmeņa pazīmēm. Iemigt traucē domas par dienā pārdzīvotām nepatīkamām situācijām, bažas par nākamā dienā gaidāmo (pārbaude, eksāmens, atbildīga uzstāšanās, nepatīkama saruna). Bieži miega traucējumu pamatā ir ilgstošas neatrisinātas psiholoģiskas problēmas, piemēram, nesaskaņas attiecībās, emocionāli smags zaudējums (tuva cilvēka nāve vai aizbraukšana, darba zaudēšana, hroniska slimība un darbaspēju zudumus), emocionālas grūtības darba vidē, bezdarbs vai pārmērīgi liela darba slodze (gan fiziska, gan emocionāla). Nereti līdz ar psihiskā un emocionālā stāvokļa ārstēšanu un problēmu atrisināšanu atgriežas spēja labi izgulēties un pamosties miega spirdzinātam.

Pilnvērtīgs miegs ir viens no kvalitatīvas dzīves priekšnoteikumiem. Ja esi saskāries ar miega traucējumiem, vispirms pievērs uzmanību saviem gulētiešanas paradumiem, tomēr, ja bezmiegs turpinās ilgāk par divām nedēļām vai arī šie traucējumi ir īslaicīgi, bet ar tendenci atkārtoties, vērsies pēc palīdzības pie ārsta.

Jau šovasar velti laiku sev un atgūsti dzīvessparu!

Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas klīnika šovasar aicina uz vasaras nometni pieaugušajiem «Kā būt apmierinātam ar dzīvi?». Atbrīvo sevi jaunām izjūtām un šovasar velti laiku sev!

Piedalies nometnē, lai saņemtu pamudinājumu, iedrošinājumu pārvērtēt savu dzīvi un meklēt iespējas to mainīt uz labu. Ārsti psihoterapeiti palīdzēs tev rast risinājumus arī miega traucējumu gadījumā.

Katrs nometnes dalībnieks aizbrauks mājās bagātāks un stiprāks kā atbraucis – ar jaunām atklāsmēm, ar pārliecību, ka var veidot savu dzīvi pats, ar labu pašapziņas devu un drosmi.

Nometne notiek trīs dienas: 7. - 9. augustā vai 21. - 23. augustā (no trešdienas līdz piektdienai) atpūtas kompleksā «Līcīši», Ķeguma novadā, Tomes pagastā, 50 km no Rīgas.

Plašāka informācija par vasaras nometni pieaugušajiem, zvanot uz tālruni 67 625 655, vai www.psihosomatika.lv .

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu