Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrāna attēls

Atklāta kampaņa «Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!». Tā ir kampaņa, kas īpaši uzrunā sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem izmantot valsts sniegto iespēju reizi 2 gados bez maksas pārbaudīt krūtis, veicot mamogrāfiju.

«Krūts vēzis ir visbiežākā onkoloģiskā saslimšana sievietēm. Ik gadu no valsts budžeta miljons latu tiek veltīts, lai sievietes varētu pārbaudīt savu veselību bez maksas. Tikai katra trešā sieviete aiziet pārbaudīties, diemžēl atklājot vēzi jau vēlās stadijās. Tehnoloģijas iet uz priekšu, mūsdienās vēzis nav fatāla diagnoze, ja tiek laicīgi noteikta diagnoze.» Ministre savā aicinājumā norādīja arī uz vīriešu lomu šīs problēmas aktualizēšanā: «Lai saglabātu savas mammas, māsas, sievas un vecmāmiņas ģimenē, sevišķs aicinājums ir mūsu vīriešiem. Vīri, brāļi, tēvi, pajautājiet savām tuvākajām sievietēm, kad viņas pēdējo reizi pārbaudījušas krūtis!» Veselības ministre Ingrīda Circene pauda nožēlu, ka skolās nav ieviesta veselības mācība, jo vesels cilvēks, kas apzinās riskus savai veselībai un iet laicīgi pie ārsta, ir efektīvākais veids, kā nodrošināt katra cilvēka personīgo veselību.

Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps: «Uzzinot bēdīgo krūts vēža statistiku Latvijā, tapa skaidrs, ka mums kā komandai ir jāiesaistās šīs slimības apkarošanā. Man prieks, cik pašsaprotama šī iniciatīva likās meitenēm, kuras ar patiesu atsaucību piedalās pasākumos šī mērķa atbalstam.»

Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas (RAKUS) Onkoloģijas galvenais speciālists dr. Jānis Eglītis operē pacientes katru dienu. Viņš uzsver, ka onkoloģija ir nekas vairāk kā slimība, kas jāārstē. «Situācija Latvijā kopš 2011. gada ir nemainīga – krūts vēzis ir viena no biežākajām onkoloģiskajām slimībām, ko ietekmē arī mūsu neaktīvais dzīves veids. Pateicoties skrīningam, mēs atklājam gadījumus, kad sievietēm audzēji vēl ir pavisam mazi. Tos nevar sataustīt, tos var atklāt tikai ar mamogrāfiju. Lai arī reģistrēto krūts vēža skaits pieaug, tomēr samazinās mirstības līkne, tātad pacients vēršas ātrāk pie speciālista pēc palīdzības. Krūts saglabājošo operāciju īpatsvars pēdējo gadu laikā pieaudzis par vidēji 25% – ja pirms četriem pieciem gadiem tādu bija tikai 20-30%, tad šobrīd – 50-55%.»

Krūts vēža pacientu biedrības «VITA» vadītāja Irīna Januma aicina sievietes nebaidīties: «Pēc krūts vēža operācijas var izskatīties labi, sieviete var būt skaista. Sievietes, kas pārcietušas krūts vēža operāciju, dzīvi skaita pirms tam un pēc. Man jau ir seši gadi, es esmu ļoti jauna, bet biedrībā mums ir dāmas, kurām jau ir 15, 18 un pat 30 gadu. Nevajag baidīties, ar slimību var tikt galā.»

Latvija sieviešu basketbola izlases spēlētāja Ieva Krastiņa, kas ir arī kampaņas vēstnese, aicina ikvienu sievieti iedrošināt savu mammu un vecmāmiņu pārbaudīties. Dalību kampaņā viņa uztvērusi kā savu misiju, jo arī viņas ģimeni šī problēma skārusi personīgi.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kapteine Liene Jansone stāsta: «Mūsu rozā krekliņi nav tikai atribūts vienai dienai, mēs tos nesājam ikdienā, uzskatot par mūsu pienākumu. Arī manās mājās par krūts vēža problēmu nerunāja, bet, kampaņai sākoties, es mammai pajautāju, vai viņa ir saņēmusi vēstuli un veikusi pārbaudi.» Liene velk paralēles ar bailēm pārbaudīties un spēli: «Ejot uz laukuma pirms spēles, mums arī ir bail – tāpat kā daudzām sievietēm ir bail pārbaudīties, tomēr ir jāsaņemas un tas jāizdara.»

Kampaņa «Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!» ir īpaši vērsta, lai uzrunātu sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem. Ik gadu gandrīz 200 000 sieviešu šajā vecumā saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas. Realitātē tikai ~30% sieviešu veic mamogrāfiju. Tas ir kritiski maz, ņemot vērā, ka paaugstināts krūts vēža saslimšanas risks ir tieši sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem.

Kampaņas laikā četras trešdienas un piecas sestdienas no 13. aprīļa līdz 22. maijam no plkst. 10:00 līdz plkst. 18:00 tiks nodrošināta mobilā mamogrāfa klātbūtne Rīgā, kur sievietes varēs apmeklēt mamogrāfu un veikt krūts vēža skrīningu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu