Jaunas iespējas sirds maspējas ārstēšanā pagarinās pacientu mūžu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Sirds maspēja ir slimība, kas bieži vien attīstās bez manāmiem simptomiem un ik gadu paņem miljoniem dzīvību. Nogurums, nespēks, elpas trūkums, paātrināta sirdsdarbība, potīšu tūska – šie šķietami nenozīmīgie simptomi var liecināt par sirds mazspēju. Tomēr jāņem vērā, ka sākotnēji sirds mazspēja var attīstīties arī bez simptomiem.

Lai palīdzētu ārstiem uzlabot sirds mazspējas diagnostiku, novērošanu un ārstēšanu, Latvijas kardiologi profesora Andreja Ērgļa vadībā ir izstrādājuši Hroniskas sirds mazspējas klīniskās vadlīnijas, kurās apkopotas jaunākās zinātniskās atziņas par efektīvu slimības aprūpi.

Līdzīgi kā Eiropas Kardiologu biedrības vadlīnijās arī Latvijā tiek noteiktas vairākas izmaiņas līdzšinējā ārstēšanas pieejā. Tiek ieteikti jauni efektīvāki medikamenti vai to kombinācijas, jaunas modernākas tehnoloģijas un jaunas ķirurģiskas ārstēšanas iespējas. Ir iegūti nopietni pierādījumi tam, ka jaunās ārstēšanas iespējas pagarinās sirds mazspējas pacientu mūžu, atvieglos ikdienu un uzlabos pašsajūtu.

Kardiologi sirds mazspēju mēdz dēvēt par «sirds vēzi». Latvijas Kardiologu biedrības prezidents prof. Andrejs Ērglis saka: «Nav ētiski salīdzināt diagnozes, tomēr sirds mazspēja ir sastopama biežāk par onkoloģiskajām slimībām un arī mirstība no sirds mazspējas ir ievērojami augstāka! Ārstu uzdevums ir uzlabot ārstēšanu, kam palīdzēs jaunās vadlīnijas. Savukārt katra cilvēka uzdevums ir līdzdarboties - iet pie ģimenes ārsta, pārbaudīt sirds veselību un ievērot ārstu ieteikumus. Kopā ir iespējams paveikt daudz vairāk.»

Vadlīnijas iezīmē arī nākotnes vīziju Latvijā sirds mazspējas aprūpes jomā, apsverot sirds mazspējas klīniku veidošanas nepieciešamību, lai nodrošinātu augsta līmeņa koordinētu, multidisciplināru, uz pierādījumiem balstītu un izmaksu efektīvu sirds mazspējas ārstēšanu ar mērķi uzlabot sirds mazspējas pacientu dzīves kvalitāti un dzīvildzi.

Lai izvairītos no laicīgi nepamanītas sirds mazspējas, kardiologi iesaka regulāri pārbaudīt sirds veselību – arī tad, ja simptomi liekas mazsvarīgi vai arī nekas neliecina par sirds veselības traucējumiem. Jautājiet savam ģimenes ārstam!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu