Padomi temperatūras mazināšanai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: matsuyuki, CC BY-SA 2.0

Rudens un ziema ir laiks, kad imunitātes spēcināšana ir sevišķi nozīmīga, jo vīrusu izplatība ir ļoti augsta. Cilvēki, kuru imunitāte nav spēcīga, aukstajā laikā nereti pēc ilgākas uzturēšanās sabiedriskās vietās vai pat svaigā gaisā var izjust pašsajūtas pasliktināšanos un temperatūras paaugstināšanos. Lai gan paaugstināta temperatūra ir pat vēlama, jo nozīmē, ka organisms cīnās ar infekciju, tomēr pret to jāattiecas ļoti uzmanīgi. Īpaši tas attiecināms uz bērniem. Tāpēc «BENU aptieku» farmaceite Rita Vīlistere, stāsta par medikamentiem, kas palīdzēs ķermeņa temperatūru normalizēt.

Lai gan temperatūra dienas laikā ir svārstīga, par paaugstinātu uzskatāma temperatūra, kas par 1°C pārsniedz normālo ķermeņa temperatūru jeb 36,6°C. Temperatūras līdzsvars tiek uzturēts ar sabalansētu siltuma ražošanu audos, muskuļos un orgānos un siltuma atdevi ķermenī. Pati par sevi paaugstināta temperatūra nav uzskatāma par slimību - tā norāda uz to, ka organismu ir skārusi bakteriāla infekcija. Cīnoties ar organismā iekļuvušu vīrusa infekciju, imūnsistēma reaģē, mobilizējot baltos asins ķermenīšus - leikocītus. Organisma termoregulāciju veic īpašs galvas smadzeņu centrs, kurš orgānos uztur pastāvīgu asins temperatūru 37 — 38ºC amplitūdā. Līdz ar to pie temperatūras svārstībām cilvēks izjūt drebuļus vai svīšanu, kas notiek, pazeminoties vai paaugstinoties temperatūrai. Pieaugušajiem nopietnu saslimšanu gadījumā temperatūra mēdz paaugstināties līdz 38°C un retāk līdz pat 39°C, turpretī bērniem reakcija uz vīrusiem ir asāka, tāpēc temperatūras robeža var sasniegt pat 40°C. Augsta temperatūra liecina par augstu organisma mobilizāciju pret vīrusu, taču cilvēkiem ar zemāku imunitāti nopietnas slimības var noritēt pat ar normālu temperatūru. Ja temperatūru ir nepieciešamība izmērīt, to vislabāk darīt, termometru ievietojot mutē vai taisnajā zarnā jeb tuvāk lielajiem asinsvadiem. Padusē temperatūra parasti ir zemāka. Ikdienā ieteicams mērīt mutes temperatūru.

Neraugoties uz to, ka temperatūras paaugstināšanās nozīmē organisma cīņu ar vīrusu, atsevišķos gadījumos temperatūru atļauts un pat nepieciešams pazemināt. Noteikti temperatūra jāpazemina cilvēkiem, kuri cieš no sirdskaitēm, jo paaugstināta temperatūra apgrūtina sirdsdarbību. Tāpat paaugstināta temperatūra noteikti jāsamazina cukura diabēta slimniekiem, kā arī grūtniecības pirmajā trimestrī. Citos gadījumos temperatūras pazemināšana nav obligāta un līdz 38,5°C ar medikamentu lietošanu nav jāsteidzas.

Kā stāsta «BENU aptieku» farmaceite Rita Vīlistere, efektīvi temperatūru palīdzēs samazināt, piemēram, «Paracetamol Actavis» vai «Ibuprofen» tabletes, kuras normalizēs ķermeņa temperatūru, kā arī atbrīvos no temperatūras blaknēm, piemēram, drebuļiem un svīšanas. «Paracetamola» tabletes atļauts lietot četras reizes dienā, bet «Ibuprofen» – trīs reizes dienā. Bērniem temperatūras mazināšanai piemēroti dažādi līdzekļi sīrupa vai suspensijas veidā, piemēram, «Nurofen», «Ibustar» vai «Panadol».

Gadījumiem, kad manāmi saslimšanas simptomi un temperatūra paaugstinājusies, pašsajūtu palīdzēs uzlabot arī kompleksie karstie dzērieni «Coldrex», «Theraflu», «Fervex», «Gripoflex». Līdzekļi iedarbojas ļoti ātri un efektīvi, kas skaidrojams ar augsto paracetamola sastāvu tajos. Tas savukārt rada ļoti lielu slodzi aknām, tāpēc šāda veida līdzekļus nevajadzētu lietot bērniem, kas jaunāki par 16 gadiem. Lai gan «Coldrex» iedarbība ir nedaudz maigāka nekā «Theraflu», farmaceite šos preparātus iesaka izmantot tikai neatliekamos gadījumos, kad, neskatoties uz temperatūru, nevar atļauties slimot. Turklāt farmaceite brīdina, ka, lietojot kombinētos dzērienus, papildus paracetamolu saturošus līdzekļus lietot nedrīkst, jo, tā kā tie jau satur paraceptamolu, tādejādi var pārsniegt pieļaujamās devas. Pie pirmajiem saaukstēšanās simptomiem noderīgi var būt arī dažādi citi līdzekļi, piemēram, karstais dzēriens ar C vitamīnu un kalciju «Heisse Zitrone», tāpat arī karsta tēja ar ingveru. Šie līdzekļi gan vairāk būs piemēroti, izjūtot pirmos saaukstēšanās simptomus, kā arī ziemā bieži sajūtamo apsaluma sajūtu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu