Pieci uztura likumi aukstam laikam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Roslyn in Starfish Island, CC BY-NC-ND 2.0

Aukstā, bet tomēr priecīgā un sirds siltuma piepildītā sezona ir sākusies. Sezona, kurā arī mūsu organismam ir nepieciešams kas vairāk - enerģijas, pozitīvu pastiprinājumu un motivācijas.  Uztura speciāliste Lizete Māldere stāsta par to, kam būtu jāpievērš uzmanība aukstajā gada laikā.

Pirmkārt, gan laiskiem rudens un ziemas baudītājiem, gan aktīvā sporta cienītājiem jāpievērš uzmanība veselīgiem ikdienas ēšanas paradumiem, ieskaitot regulārām ēdienreizēm, kas nodrošinās ar enerģiju izsalkušo organismu un palīdzēs uzturēt optimālu ķermeņa temperatūru. Uzmanība jāpievērš arī ēdiena daudzveidībai, kas rūpēsies par uzturvielu pietiekamību un organisma aizsargspējām. Atceroties, ka šis laiks nav izņēmums, kad svaigu un nepārstrādātu produktu lietošana uzturā būtu jāsamazina. Katru dienu savu ēdienreizi papildini ar kādu svaigu augli, vai dārzeni un garšaugiem. To sastāvā esošie vitamīni, minerālvielas un antioksidanti palīdzēs šajā laikā justies īpaši aktīvam, enerģijas piepildītam un veselīgam.

Otrkārt, ievēro, ka aukstā laikā sasildīties palīdzēs vairāk siltas tējas, zupas, kāda asa un pikanta garšviela, piemēram, ingvers, kanēlis, krustnagliņas u.c.. Tāpat arī karsta un relaksējoša vanna, vai kādas fiziskas aktivitātes, bet mazāk alkoholiski dzērieni, taukvielām bagāti produkti un slinkošana. Centies ik dienu vismaz 30 minūtes sevi fiziski nodarbināt, ejot ārā, ātrā ritmā staigājot, vai grābjot vēl atlikušās rudens lapas, vai tīrot sniegu. Esi aktīvs un atceries - ja ēdienkarte ir sabalansēta un tiek pievērsta uzmanība atbilstošam enerģijas patēriņam, tad mazāk nākas sevi ierobežot.

Treškārt, svētku reizēs objektīvi izvērtē savu veselības stāvokli un nepārslogo savu gremošanas traktu ar pārmērīgi daudz asiem, trekniem ēdieniem, ar alkohola piedevām. Sekas var būt aizkuņģa dziedzera disfunkcija, aknu darbības traucējumi un citas veselības problēmas, tāpēc arī svētku reizēs ievēro mērenību savā izvēlē.

Ceturtkārt, kad ieplānotas kādas fiziskas aktivitātes, piemēram, slēpošana vai kāda ekskursija draugu kompānijā. Vienmēr ņem līdzi siltu tēju, ūdeni, kas papildināts ar augļu piedevām, vai augļu sulu, kas sildīs un palīdzēs uzturēt optimālu šķidruma daudzumu organismā. Tāpat ievēro, ka slāpes ir nepieciešams remdēt visas dienas garumā nesagaidot slāpju sajūtu. Līdzi kabatā var arī ielikt veselīgas un gardas uzkodas, kā, piemēram, žāvētus augļus, pilngraudu cepumus, graudaugu batoniņu vai kādu maizīti, lai ik pēc mirkļa varētu papildināt sava organisma enerģijas rezerves. Un pēc laika, kas aktīvi pavadīts noteikti ieturēt kārtīgu ēdienreizi, kuras sastāvā ir kāds olbaltumvielām bagāts produkts, piemēram, liesa gaļa, pākšaugi, vai trekna zivs, kā arī graudaugu piedeva - griķi, kartupeļi, vai pilngraudu makaroni un svaiga dārzeņu sauja.

Un kā pēdējais ievēro, ka dienās, kad laiski atpūties mājās, arī aukstais gada laiks ir piemērots mirklis viegliem ēdieniem. Tāpēc savus mīļos lutini ar liesiem dārzeņu sacepumiem, augļu sorbetiem un kādu pilngraudu kēksu. Bet mirklī, kad jūti, ka drēgnums Tevi pārņem, izvēlies savu ēdienkarti papildināt ar omega 3 taukskābēm bagātiem produktiem, kā, piemēram, treknām zivīm. Ir pierādīts, ka tās spēj ievērojami uzlabot garastāvokli, tāpēc ir īpaši piemērojamas aukstajā un tumšajā gada laikā!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu