Pasaules Tuberkulozes dienā pieejamas bezmaksas konsultācijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību saslimstībai ar tuberkulozi, tās ātrai diagnostikai un ārstēšanai, 24.martā pasaulē un Latvijā tiks atzīmēta Pasaules Tuberkulozes diena, portālu «Apollo» informēja Madara Lapsa, Narkoatkarības pārvarēšanas palīdzības punkta vadītāja.

1882.gada 24.martā vācu ārsts Roberts Kohs Berlīnē pasaulei paziņoja par tuberkulozes izsaucēja - tuberkulozes mikobaktērijas atklāšanu. Nākamajā dienā par viņa sasniegumu uzzināja visa pasaule. Par godu R.Koha atklājuma 100 gadu jubilejai 1982.gadā Starptautiskā Tuberkulozes un Plaušu Slimību savienība ieteica 24.martu atzīt par Pasaules Tuberkulozes dienu.

2013.gadā vispasaules kampaņas sauklis cīņai ar tuberkulozi ir «Apturēt tuberkulozi savas dzīves laikā»: apturēt mirstību no tuberkulozes, uzlabot ārstēšanu un tās ātru pieejamību, efektīvu vakcināciju un sasniegtu ātru, pieejamu diagnostiku, kā arī pasauli, brīvu no tuberkulozes.

Satraucoši ir Pasaules veselības organizācijas dati par saslimšanu ar tuberkulozi - katru dienu no šīs slimības izraisītajām sekām mirst gandrīz 400 cilvēki, 2011.gadā pasaulē tika reģistrēti 8,7 miljoni jauni tuberkulozes gadījumi un arī 64 000 nāves gadījumi bērniem.

Kā liecina Slimību kontroles un profilakses centra sniegtie dati - ne mazāk satraucoša ir saslimstība ar tuberkulozi Latvijā, 2012.gada decembra līdz novembra mēnešos reģistrēti 715 jauni tuberkulozes gadījumi, no kuriem 59 gadījumi ir bērnu un jauniešu starpā.

Tuberkuloze ir ārstējama infekcijas slimība. Tuberkulozes izraisītāju - tuberkulozes bacili - apkārtējā vidē izdala ar plaušu tuberkulozi slims cilvēks, elpojot, runājot, šķaudot vai klepojot. Slimība visbiežāk skar plaušas, taču ar asins vai limfas straumi var izplatīties organismā un attīstīties arī citās ķermeņa daļās, piemēram - nierēs, kaulos, limfmezglos, smadzenēs. Plaušu tuberkulozes galvenie simptomi ir klepus, kas ilgst divas nedēļas un ilgāk, paaugstināta ķermeņa temperatūra, nespēks, strauja krišanās svarā, drudzis, svīšanas naktīs un sāpes krūtīs.

Tuberkulozes ārstēšana Latvijā ir bez maksas. Pārbaudīties uz tuberkulozi var ar ģimenes ārsta nosūtījumu vai ierodoties individuāli kādā no tuberkulozes ambulatorās kabinetiem visā Latvijā. Individuāli ierodoties pārbaudīties uz tuberkulozi, sākotnēji reģistratūrā jāpierakstās pie speciālista - pneimonologa, kas veiks izmeklēšanu un nozīmēs nepieciešamos izmeklējumus - plaušu rentgenogrammu, krēpu izmeklējumus, kā arī pēc nepieciešamības citus izmeklējumus. Gadījumā, ja ir aizdomas par tuberkulozi, izmeklējumi ir bez maksas.

Sociālā dienesta Narkoatkarības pārvarēšanas palīdzības punkta viena no klientu grupām ir HIV inficētie. Tuberkuloze ir koinfekcija HIV/AIDS un HIV inficētajiem cilvēkiem risks inficēties ar tuberkulozi ir lielāks nekā veseliem cilvēkiem. Liela daļa HIV inficēto mirst tieši no tuberkulozes. Tāpēc viens no Narkoatkarības pārvarēšanas palīdzības punkta uzdevumiem ir īstenot tuberkulozes profilakses pasākumus. Vēršot uzmanību uz problēmas nopietnību, visu nedēļu pirms Pasaules Tuberkulozes dienas, laikā no 18.-22.martam katru dienu laikā no plkst.10:00-13:00 Narkoatkarības pārvarēšanas palīdzības punktā būs iespējams saņemt konsultācijas un informatīvos materiālus par tuberkulozi, kā arī veikt bezmaksas HIV eksprestestus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu