ASV vēstnieks Latvijā - manai sievai tika atklāts krūts vēzis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Renāte Briede/LETA

Sestdien, 25.maijā, pie Brīvības pieminekļa pulcējās krūts veselības dienas LAI DZĪVOTU! atbalstītāji, kas devās atbalsta gājienā «Ejam kopā, lai dzīvotu!». Pasākumu atklāja moderno deju zibakcija, kas patīkami pārsteidza pasākuma dalībniekus un nejaušus garāmgājējus. Izskanēja veselības ministres aicinājums veselīgam dzīvesveidam un viņa ekselences ASV vēstnieka atklāta uzruna klātesošajiem par krūts vēža gadījumu savā ģimenē.

ASV vēstnieks Latvijā, Marks Pekala: «Katrs noteikti pazīst kādu, kam šī slimība ir bijusi. Es runāju ar savu māsu, un viņa teica, ka ir saskaitījusi 17 sievietes no sava paziņu loka, kurām ir bijis diagnosticēts krūts vēzis, bet viņas visas šodien ir dzīvas. Manai sievai tika atklāts krūts vēzis, bet, pateicoties tam, ka viņa regulāri pārbaudījās un pievērsa tam uzmanību, tas tika laicīgi diagnosticēts un šodien viņa ir pilnīgi vesela. Statistika rāda, ka vienai no astoņām sievietēm tiek diagnosticēts krūts vēzis. Pagājušajā gadā Latvijā no šīs slimības nomira 300 sievietes. Šīs nāves nebūtu bijušas, ja uzmanība veselībai būtu pievērsta laicīgi.»

Ingrīda Circene, veselības ministre: «Es šajā kampaņā piedalos jau trešo gadu, un jāsaka liels paldies organizatoriem, jo situācija ir uzlabojusies un krūts vēža saslimšanu skaits valstī ir nedaudz samazinājies. Ikvienam no mums ir jāatgādina savām sievietēm - «Jūs mums esat dārgas, aizejiet pārbaudīties!» -, jo tas strādā daudz labāk kā jebkuras Veselības ministrijas aktivitātes vai kampaņas. Sievietes, es aicinu jūs būt aktīvām, nesmēķēt, vingrot un rūpēties pašām par savu veselību. Skrieniet, ejiet pastaigās - tam nav vajadzīga nauda, bet tikai gribasspēks. Un atgādinu - ejiet regulāri pārbaudīties!»

Latvijas Onkoloģijas centra ķirurģe-onkoloģe Sarmīte Baltkāje, biedrības VITA dibinātāja, kas pati ir izslimojusi krūts vēzi un šobrīd ir vesela, ir pierādījums tam, ka slimība ir ārstējama, ja laicīgi diagnosticēta: «Es jau 50 gadus esmu onkoloģijā un saskaros ar krūts vēža gadījumiem, kas risinās gan pozitīvi, gan diemžēl ļoti negatīvi. Uz krūts vēža skrīningu joprojām ierodas tikai trešdaļa no visām sievietēm, kas saņem valsts apmaksāto uzaicinājumu. Gribu uzrunāt arī jaunās meitenes - jau šodien pārbaudiet sevi pie spoguļa, iztaustiet krūtis gan stāvus, gan guļus, pārbaudiet, vai viss vizuāli izskatās kā parasti. Ir jābūt ļoti vērīgām pret savu veselību neatkarīgi no vecuma. Vīrieši, arī jums ir jāatgādina savām sievietēm par pārbaudēm, un katram vīrietim būtu jāprot iztaustīt savas meitenes krūtis. Sievietes, nesmēķējiet, neaptaukojieties, nelietojiet hormonus bez vajadzības, jo tas viss pastiprina krūts vēža saslimšanas risku.»

Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas Onkoloģijas galvenais speciālists Jānis Eglītis: «Šī krūts vēža kampaņa un kustība Latvijā, salīdzinot ar citām valstīt, vēl ir bērnu autiņos, bet man ir liels prieks, ka mēs par to sākam runāt, ka pacientu biedrības sadarbojas ar slimnīcām un ārstiem. Es ļoti ceru, ka nākotnē šo slimību mēs Latvijā diagnosticēsim tikai un vienīgi 1.stadijā.»

Pasākuma viesus pie Brīvības pieminekļa priecēja muzikāli un atraktīvi priekšnesumi - uzstājās grupa «Cinnamon Jazz», Evita Zālīte ar bērnu ansambli «Kolibri», tautas deju ansamblis «Raduga», par sportisku garu rūpējās nūjošanas instruktore Lelde Vancoviča, perkusiju grupa «Pulsa efekts» ieskandināja gājienu un brašos ritmos pavadīja to līdz pat Arēnai, kur norisinājās basketbola spēle starp Latvijas un Lietuvas sieviešu izlasi, kas vainagojās ar Latvijas uzvaru ar 67 punktiem pret 63.

Krūts veselības dienas LAI DZĪVOTU! mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību sieviešu veselībai, lai Latvijā sievietēm laicīgi tiktu diagnosticēts un ārstēts krūts vēzis. Krūts vēzis ir biežākā vēža forma sievietēm. Taču tas ir arī viens no labāk izpētītajiem vēža veidiem. Savlaicīgi atklājot, iespējama krūts vēža sekmīga ārstēšana.

Kampaņa «Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!», kas tika uzsākta aprīļa sākumā, ir īpaši vērsta, lai uzrunātu sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem. Ik gadu gandrīz 200 000 sieviešu šajā vecumā saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas. Realitātē tikai ~30% sieviešu veic mamogrāfiju. Tas ir kritiski maz, ņemot vērā, ka paaugstināts krūts vēža saslimšanas risks ir tieši sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem.

Kampaņu rīko krūts vēža pacientu atbalsta biedrība «Vita» un Latvijas Basketbola savienība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu