Desmit mīti par aknu cirozi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Mēs netaisāmies kādu baidīt, taču aknas nav joka lieta, un mums noteikti būtu ļoti skumji, ja gadījumā kāds pamestu šo pasauli tieši tāpēc, ka viņa aknas ir kļuvušas līdzīgas sapuvušai piepei. Tāpēc uzmanīgi iepazīsties ar šo materiālu un pacenties mūs neapbēdināt.

1. Mediķi un masu informācijas līdzekļu darbinieki ievērojami pārspīlē saslimšanas iespēju ar aknu cirozi. Vienkāršs šausmu stāsts, lai atradinātu no kaitīgiem ieradumiem

Diemžēl teicienā «nodzēra aknas» nav nekāda pārspīlējuma. Aknu bojāejas faktus, kas radušies alkoholisko dzērienu lietošanas rezultātā, fiksējuši vēl ārsti Senajā Indijā. Pats termins «aknu ciroze» («rudas aknas») medicīnā parādījās aizpagājušā gadsimta sākumā. Tajā pašā laikā bija aprakstīta saslimšanas klīniskā aina. Kopš tā laika maz kas ir mainījies.

Hroniska alkohola intoksikācija ir iemesls pusei no visiem cirozes gadījumiem. Vidēji saslimst katrs trešais alkoholiķis. Parasti tas notiek 10 - 15 gadus pēc alkoholisko dzērienu lietošanas sākuma momenta. Starp šiem cietējiem vīriešu ir divas reizes vairāk nekā sieviešu.

Cirozes būtība - aknu audu sabrukšana hepatocitu nekrozes un fibrozes rezultātā (aknu šūnu bojāeja un to nomaiņa ar kolagēna šķiedru). Tā rezultātā aknas pārstāj būt par asins attīrīšanas fabriku un kļūst par bezjēdzīgu audu savienojuma uzkrājumu.

2. Ciroze draud tiem, kuri dzer visādus draņķus, jo kaitīgs ir nevis pats alkohols, bet dažādas eļļas, kas tam piejauktas. Dzer tīru šņabīti, un tavas paša aknas pateiks paldies

Viennozīmīgi, ka šis apgalvojums jāatstāj uz alkohola produkcijas ražotāju sirdsapziņas. Etanols bojā aknas pats par sevi, pat vistīrākais un visaugstākās kvalitātes. Tam piemīt nepatīkama īpašība aknu audos aktivizēt fibroģenēzi. Citiem vārdiem sakot, tieši etanola iedarbības rezultātā šūnas sāk izstrādāt kolagēnu, un notiek sekojošais: darbīgie aknu audi pārvēršas par pilnīgi bezjēdzīgu veidojumu.

Alkohola bīstamā deva ir labi zināma jau sen - 40 - 80 grami etanola (200 - 400 grami degvīna) dienā - atkarībā no organisma individuālajām īpašībām. Tikpat labi zināms ir tas, ka cirozes iestāšanās iespējamība pēc 15 gadu ilgas žūpošanas ir astoņas reizes augstāka nekā pēc piecu gadu ilgas alkoholisko dzērienu pastāvīgas lietošanas.

Neliela taisnības deva kvalitatīva šņabīša lietotāju spriedumā tomēr ir: ja etanolam pievieno visādus draņķus - risks palielinās.

3. Kurš nedzer - no cirozes nenomirs

Diemžēl... Nedzērājam nedraud tikai viens no galvenajiem faktoriem, kādu pavisam ir aptuveni desmit, kas izraisa aknu cirozes attīstību.

Slimības rašanās iemesli var būt hepatīta vīruss, žults ceļu saslimšanas, toksīnu iedarbība, medikamentu pārdozēšana, dažas parazītiskas un infekcijas saslimšanas (piemēram, ehinokokoze, bruceleze, toksoplazmoze). Secinājumus izdari pats.

4. Ciroze - tas ir liktenis, ar kuru cīnīties ir bezjēdzīgi. Bez aknām ilgi neizdzīvosi

Taču arī padoties straumes plūsmai nedrīkst. Dzīves ilgumu un kvalitāti ietekmē cirozes rašanās iemesli, aknu destruktīvo izmaiņu pakāpe, veiktā ārstēšana un, protams, saslimšanas stadija - ja agrāk noteikta diagnoze, jo vairāk iespējama labvēlīga prognoze. Ja ciroze, kas radusies alkoholisko dzērienu lietošanas rezultātā, ir atklāta agrīnajās stadijās un saslimušais ir atteicies no alkohola uz mūžu, un ir veikta savlaicīga ārstēšanās, tad tas var novest pie izārstēšanās. Vīrusu cirozes gadījumā iespējams bremzēt attīstības procesu un panākt ilglaicīgu remisiju.

Tāpēc negaidi klīniskus simptomus - aknu uzpūšanos, dzelteno kaiti un asins tecēšanu no deguna. Tās nav sākuma, bet jau attīstītas stadijas pazīmes. Nodod asinis uz bioķīmisko analīzi un dodies uz aknu ultrasonogrāfiju pie jebkurām gremošanas-zarnu trakta saslimšanām, kā arī gadījumā, ja ir paaugstināta temperatūra un tās paaugstināšanās iemesli nav izskaidrojami. Īpaši tas jāveic tajos gadījumos, ja tavā dzīvē līdzdarbojas riska faktori - pārciests hepatīta vīruss, kontakts ar šādiem slimniekiem, asins pārliešana, ķirurģiska iejaukšanās, un pats par sevi saprotams, ka tā ir arī pārlieku liela tieksme pēc alkoholiskajiem dzērieniem.

5. Mūsdienu medicīnai tikt galā ar cirozi ir nieka lieta

Diemžēl audu izmaiņas aknās attīstītas cirozes gadījumā ir neatgriezeniskas - ar šādu nepatīkamu faktoru ir jārēķinās. Pēc vienas no medicīnā pieņemtajām klasifikācijām ciroze var beigties: ar stāvokļa uzlabošanos, ar stacionāru stāvokli, ar stāvokļa pasliktināšanos, ar nāvi. Vārds «izārstēšanās» šajā sarakstā diemžēl nav iekļauts. Atbrīvoties no cirozes iespējams tikai kopā ar aknām, un tikai nelabojami optimisti var cerēt uz aknu veiksmīgu transplantāciju.

Taču (skat. punktu Nr. 4) vēlreiz atkārtojam: alkohola cirozes agrīnajā stadijā laicīgi pieņemtie mēri var radīt aknu audu atjaunošanos. Ja process ir aizgājis līdz aknu audu neatgriezeniskai destrukcijai, pat pie vislaimīgākās apstākļu sakritības vislabvēlīgākais rezultāts var būt slimības norises neaktīvas un neprogresējošas stadijas sasniegšana.

6. Bet pastāv taču brīnumzāles, ko rāda reklāmās - tās taču atjauno aknu struktūru

Tu laikam domā «Essential Forte», «Essentiale-N» vai «Essliver»? Viss pareizi - tie ir hepatoprotektori. To darbojošās viela - essencialais fosfolipīds lecitīns - ietilpst aknu šūnu membrānā - hepatocitos. Parasti to nozīmē ievadīšanai vēnās vai perorāli slimniekiem, kuru aknas cietušas no alkohola lietošanas, lai atjaunotu cietušo šūnu membrānas. Taču tagad daudzi pētnieki uzskata, ka lecitīna efektivitāte ir nedaudz pārspīlēta (tikai puse no ievadāmajiem fosfolipīdiem šūnu membrānās iekļaujas pilnībā un aknas reāli atjauno). Bet galvenais ir tas, ka šie līdzekļi nevar radīt brīnumu un atjaunot audus, kuros jau sākušās neatgriezeniskas pārmaiņas (skat. punktu Nr. 5)

7. Ikviens hepatīts agri vai vēlu izraisīs aknu cirozi

Ne jau viss ir tik bēdīgi. Sākumā akūtam hepatīta vīrusam ir jāpāriet hroniskā ar augstu aktivitātes pakāpi, kas arī pie pareizas un savlaicīgas ārstēšanās notiek ne vienmēr. Un pat tad tikai puse no visiem gadījumiem beidzas ar cirozi.

Saskaņā ar medicīniskās statistikas datiem ciroze attīstās vidēji piecu gadu laikā vienam procentam saslimušo, kas pārcietuši simptomātisko vai bezžults hepatīta formu B vai C. Diemžēl hepatīta vīrusi D un G ir ļaundabīgāki un ievērojami palielina cirozes saslimšanas risku, taču nepārvērš to par fatālu nolemtību.

8. Ar aknu cirozi sirgst tās nelaimīgās zosis, kuras nežēlīgi fermeri vardarbīgi nobaro, lai pēc tam no viņu aknām sagatavotu fuagrā, ko baudīt bezjūtīgiem gardēžiem

Tā gluži nav. Nabaga putniem kaklā tik tiešām ieliek cauruli, pa kuru kuņģī tiek ievadīta ar kalorijām pārbagāta barība. Taču šī ņirgāšanās izraisa tikai aknu palielināšanos un aptaukošanos. Starp citu, aknas, kas slimas ar cirozi, gardēži noteikti izbrāķētu - tās ir pārāk cietas. No šejienes arī secinājums (izņemot atteikšanos no fuagrā, morālu apsvērumu dēļ): ja daudz garšīgi un trekni ēdīsi, nomirt no aknu cirozes tev tomēr neizdosies. Visdrīzāk, ka pirmie neizturēs asinsvadi, pēc tam aizkuņģa dziedzeris.

Pie tā saucamās alimentārās cirozes, tieši pretēji, var novest nepilnvērtīgs uzturs ar olbaltumvielu un tauku trūkumu, taču šajā gadījumā ļoti ilgus gadus «jāsēž uz skopas diētas», kas sastāv no augļiem un graudaugiem.

9. Cirozes gadījumā aknas atrofējas, un nelaimīgais lēni, kulturāli nomirst

Tā gluži nav. Fināla stadija parasti mēdz izpausties sekojoši: encefelopātija un aknu koma, kuņģa-zarnu asiņošana vai ascīts ar sekojošu peritonītu. Izklausās nesaprotami? Zinātkārajiem izklāstīsim sīkāk.

Encefalopātija - nervu muskuļu iekaisumu komplekss, ko rada smaga aknu nepietiekamība. Viss sākas ar aktivitātes pazemināšanos un apātiju. Pēc tam slimnieks kļūst agresīvs un neprognozējams, veic bezjēdzīgas darbības. Nākamajās stadijās attīstās apziņas sajukums, muskuļu krampji, kustību koordinācijas traucējumi. Pēdējā stadija - aknu koma, sākumā skaidras apziņas un uzbudinājuma periodi, pēc tam refleksu pazušana un sāpju sajūtas pazušana. No šī brīža dzišanu tiešām var uzskatīt par klusu un kulturālu.

Kuņģa-zarnu asiņošana rodas sekojošā veidā. Veseliem cilvēkiem caur aknām izplūst apmēram viens litrs venozo un puslitrs arteriālo asiņu minūtē. Abas plūsmas satiekas aknās un intensīvi kontaktē ar hepatocitu bārkstiņām - tā arī ir asins tīrīšana, ko veic aknas. Aknu audu fibroze (veselo šūnu aizvietošana ar savienojošajiem audiem) izraisa normālas asinsrites traucējumus, asinis sāk meklēt apvedceļus: veidot savienojumus vietās, kur vēnas un artērijas atrodas tuvu viena otrai - barības vada gļotainajā apvalkā un taisnajā zarnā uz priekšējās vēderplēves sieniņas. Tā rezultātā uz vēdera augstāk par nabu veidojas cirozes slimniekiem raksturīgs asinsvadu ornaments «medūzas galva», bet pie anastomozu plīsuma sākas dzīvībai bīstami asinsizplūdumi (piemēram, tumšo venozo asiņu vemšana).

Ascīts - tās ir ūdens-sāļu apmaiņas nobīdes, kā rezultātā vēderā uzkrājas no trim līdz sešiem litriem šķidruma, bet dažreiz arī vairāk (praktiski spainis ūdens). Šis šķidrums var spontāni inficēties ar baktērijām no zarnu trakta, un tad ascīts pāriet peritonītā ar letālu iznākumu no 80 līdz 100 procentiem gadījumu.

10. Labāk agri mirstu, bet līdz galam palieku par īstu veci

Diezin vai. Cirozes (īpaši alkoholiskas izcelsmes) slimniekiem bieži ir novērojamas izmaiņas hormonu sfērā - veidojas estrogēnu pārpilnība vai testosterona deficīts. Rezultāts - ginekomastija (krūšu palielināšanās līdz sieviešu izmēriem) vai impotence un oliņu atrofija.

Aknu ciroze no dziedniecības skatpunkta

Garīgās attīstības, pašpilnveides un dziedniecības centra «Maldena» valdes priekšsēdētāja Anda Šēnberga:

«Aknu saslimšana jebkurā gadījumā ir tikai sekas kādai citai slimībai (hepatīti, sirds-asinsvadu slimības, alkoholisms), aknu ciroze jau ir dažādu slimību kopums, gala stadija. Lai palīdzētu aknām, vispirms ir jāārstē izraisītājslimība, tāpat katras slimības cēlonis vispirms ir meklējams smalkajos jeb neredzamajos plānos. Aknas ir orgāns, kurās dzīvo un uzkrājas negatīvās enerģijas, piemēram, dusmas, naids, agresija, ļaunums. Cilvēkam ir jāvēlas sevi mainīt, atbrīvoties no negācijām, jākļūst stiprākam par tām. Jāatbrīvojas no šo emociju uzkrājumiem emocionālajā ķermenī, no dažādiem astrālajiem parazītiem, kuri izraisa šīs emocijas un ierobežo cilvēka brīvo gribu. Aknas kā asiņu filtrētājas uzsūc sevī visu negatīvo arī no asinīm, tātad šeit uzkrājas arī tumsonības enerģijas, jo asinis to sastāvs, norāda uz cilvēka dvēseles stāvokli, garīgās attīstības, apgaismības līmeni. Caur asinīm šeit nokļūst arī alkohols. Alkoholisms ir pieskaitāms pie slimības, ko izraisa apsēstība, jo vēlmi lietot alkoholu cilvēkā modina astrālais parazīts, kurš barojas no tām enerģijām, kuras saražo cilvēks reibuma stāvoklī. Visbiežāk visas šīs enerģijas iet roku rokā. Iedzēris cilvēks visbiežāk kļūst agresīvs, viegli aizkaitināms, rupjš. Smagos gadījumos, un ciroze ir tieši šāds gadījums, ir ejami trīs ārstēšanās ceļi vienlaicīgi, lai rezultāts būtu maksimāli efektīvs. Pirmkārt, slimnieka vēlme izveseļoties, tapt brīvam no slimības. Cilvēka nodomam ir grandiozs spēks! Saprast, ka ir jāmainās, jāmaina dzīvesveids, jāmaina sava attieksme pret sevi un citiem. Katru dienu pieliekot rokas pie aknām un sūtot tām pozitīvas emocijas, sakot labus vārdus, var sniegt lielu atbalstu pats sev ārstēšanas procesā. Otrkārt, smalko ķermeņu dziedināšana, astrālo parazītu izcelšana, brīvās gribas centru atbrīvošana. Treškārt, tradicionālā medicīna, jo fiziskajam ķermenim ir vajadzīgs medicīnisks atbalsts šādos gadījumos. Visi šie faktori ir vienlīdz svarīgi. Pat vismazākā fiziskā ķermeņa saslimšana ir kā skaļš signāls tam, ka kaut kas nav kārtībā ar enerģētiku, bet smaga saslimšana ... Jebkurš mazākais bloks enerģētikā rada arvien lielākas problēmas. Un otrādāk - ārstējot kaut ko vienu, ārstējas arī viss pārējais. Jo vairāk cilvēks sāks apzināties savu slimību patiesos cēloņus, jo veselāka kļūs planēta kopumā.

Paplašināsim savu apziņu, ļausim, lai Visums piedāvā savu palīdzību. Būsim veseli!»

Materiāla sagatavošanā izmantotas publikācijas žurnālos «Mens Health» un «A-ZET»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu