Mīts par HIV kā geju, narkomānu vai prostitūtu slimību

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai gan Latvijā un pasaulē pēdējos gados HIV vīruss visvairāk izplatās heteroseksuāli orientētu cilvēku vidū, joprojām pastāv mīts, ka inficēties ar HIV var tikai geji vai arī, piemēram, narkomāni un prostitūtas, norāda HIV inficēto un AIDS slimnieku atbalsta centra «Dia+Logs» pārstāve Agita Sēja.

Pēc viņas paustā, Latvijas specifika ir tāda, ka daudzkārt cilvēki pie mediķiem vēršas jau vēlā HIV stadijā, jo neaizdomājas, ka viņi varētu būt inficēti. Novēlotas diagnostikas gadījumā ārstēšana norit grūtāk, tāpēc ir ļoti svarīgi iespējami ātrāk atklāt HIV infekciju, mudina speciāliste pirms gaidāmās Pasaules AIDS dienas, ko atzīmē svētdien, 1.decembrī.

HIV testu noteikti vajadzētu veikt, ja ir bijis gadījuma sekss bez prezervatīva, vai prezervatīvs intīmā akta laikā ir saplīsis, mudināja Sēja un brīdināja - lai saslimtu, pietiek tikai ar vienu seksuālu kontaktu ar HIV inficētu partneri. Tāpat pārbaudīties vajadzētu, ja cilvēks ir smagi sakāvies, vai arī tad, ja jaunieši mājas apstākļos ar vienu adatu izdur viens otram ausīs caurumiņus vai veic tetovējumus.

Sēja atgādināja, ka ar HIV var inficēties, sajaucoties ķermeņa šķidrumiem - asinīm, spermai un vaginālajiem izdalījumiem. Visbiežāk vīrusi izplatās dzimumakta laikā, iespējama inficēšanās, pārlejot asinis vai narkomāniem lietojot kopīgu šļirci. Mazulis var inficēties no HIV pozitīvas mātes piena.

Izplatītākie mīti par HIV/AIDS:

  • 1. inficēties var tikai homoseksuāli vīrieši, intravenozie narkomāni un pērkamas sievietes;
  • 2. inficēties var no insektu koduma;
  • 3. inficēties var no inficētā cilvēka siekalām, asarām vai sviedriem;
  • 4. pret inficēšanos pasargā 2-3 prezervatīvu lietošana vienā reizē;
  • 5. inficēties var, lietojot sabiedriskās tualetes

Lai gan informācija par HIV un AIDS ir plaši pieejama, cilvēki šo slimību bieži neasociē ar sevi un gadījuma seksuālajos sakaros aizmirst par prezervatīvu. Ja ir gadījuma sekss, aizsardzībai vislabāk derēs jebkuri gludie prezervatīvi, jo teksturētie prezervatīvi nav pietiekami droši - vīrusi var iziet cauri to rieviņām vai ūsiņām.

«Kvalitatīvs prezervatīvs ir un paliek vienīgais drošais veids, kā sevi pasargāt no inficēšanās ar HIV vai citām seksuāli transmisīvām slimībām,» uzsvēra «Dia+logs» pārstāve..

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem, līdz 2013.gada 1.novembrim Latvijā bija reģistrēti 5817 HIV infekcijas gadījumi, no tiem 1317 infekcijas gadījumi ir AIDS stadijā. 2012.gada nogalē oficiāli bija reģistrēti 5527 HIV infekcijas gadījumi, no tiem 1217 gadījumi bija AIDS stadijā.

Latvija Eiropas Savienības valstu vidū ieņem otro vietu jauno HIV infekciju gadījumu skaita ziņā. Latvijā visvairāk HIV tiek reģistrēts jaunu cilvēku vidū un heteroseksuālu cilvēku vidū (dzimumattiecības starp sievieti un vīrieti).

Latvijā laikā no 22.līdz 29.novembrim šogad pirmo reizi norisinājās Eiropas HIV testēšanas nedēļa, kuras laikā visā valstī bija iespējams veikt HIV bezmaksas eksprestestu. Testēšanas nedēļas mērķis - palielināt sabiedrības informētību par to, cik svarīgi ir savlaicīgi veikt HIV testu cilvēkiem, kuri pakļauti inficēšanās riskam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu