Pārdomas par bērnu vakcināciju pret rotavīrusu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Diskusijās par labāku veselības aprūpi bieži tiek piesaukta ģimenes ārstu lielā slodze, kas neļauj ārstiem veltīt laiku profilaksei – runāt ar pacientiem par veselīgu uzturu, fiziskām aktivitātēm, vakcināciju u.c.

Tāpēc iepriecinoša un gaidīta bija ziņa, ka no 2014.gada janvāra arī Latvijā beidzot tiks uzsākta bērnu vakcinācija pret plaši izplatīto rotavīrusa infekciju jeb vēdera vīrusu. Diemžēl Veselības ministrija nesen paziņoja, ka vakcinācijas uzsākšana kārtējo reizi tiks atlikta, šoreiz uz 2015.gadu. Ar vakcinācijas palīdzību no rotavīrusa izraisītajām ciešanām ik gadu var tikt pasargāti vairāki tūkstoši mazu bērnu, jo lipīgā, smagā infekcija visbiežāk ir ārstējama slimnīcā. Vienlaikus tā atslogos arī tos rūpīgos ģimenes ārstus, kas patlaban ikdienā daudz laika velta mazo rotavīrusa pacientu ārstēšanai.

Vissmagāk slimo līdz divu gadu vecumam

Vēlos atgādināt, ka rotavīrusa infekcija visbiežāk smagi skar zīdaiņus un bērnus līdz divu gadu vecumam. Mazie rotavīrusa pacienti ar smagu vemšanu un caureju visbiežāk tiek āstēti slimnīcās, taču attālākos lauku rajonos, kur slimnīcas nav tik viegli sasniedzamas, vai arī tad, ja slimība noriot vieglākā formā, ģimenes ārsti paši nodrošina bērnu aprūpi. Ja bērns ir stipri atūdeņojies, kas var būt bīstami veselībai un pat dzīvībai, ārstam pie viņa jādodas vairākās mājas vizītēs, jābūt gatavam regulāri telefoniski konsultēt un pamācīt satrauktos vecākus par to, kā pareizi aprūpēt un ārstēt mazuli, kā arī jāseko bērna atlabšanai pēc slimības.

Tāpēc ir saprotams, ka semināros par jaunākajām tendencēm infekciju slimību ārstēšanā, kur tiekos ar ģimenes ārstiem, man vienmēr tiek uzdots viens un tas pats jautājums – kad beidzot tiks ieviesta bērnu vakcinācija pret rotavīrusu?

Pārslogotas slimnīcas

Daudzi vecāki nav informēti, ka jau patlaban rotavīrusa vakcīna ir iekļauta kompensējamo medikamentu sarakstā un valsts sedz 50% no vakcīnas izmaksām. Tas ir labi, taču ar šo atbalstu ir par maz, jo vecākiem vakcīnas kurss joprojām izmaksā ap 40 latiem, ko daudzi nevar atļauties. Līdz ar to rotavīrusa izplatība netiek ierobežota. Sekas tam ir bēdīgas. Pērn Latvijā tika reģistrēti gandrīz 3000 rotavīrusa slimnieki, pamatā mazi bērni, un 97% no tiem ārstējās slimnīcā. Taču oficiālajai statistikai noteikti jāpieskaita arī daudzi simti nereģistrēto saslimšanas gadījumu.

Valstij viena rotavīrusa slimnieka ārstēšana slimnīcā izmaksā aptuveni 260 latus, bet 3000 pacientu ārstēšana – 780 000 latu. Tā ir nauda, ko varētu novirzīt smagi slimo bērnu ārstēšanai – pacientiem ar ļaundabīgiem audzējiem, sistēmas slimībām. Tāpat vakcinācijas uzsākšana ievērojami atslogos ne tikai ģimenes ārstus, bet arī slimnīcas. Tā 2012.gada februārī rotavīrusa slimnieku skaits Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā pieauga par 300%, un daudzo pacientu ārstēšanai bija jāizvieto gultas citās nodaļās, kas ļoti apgrūtināja slimnīcas darbu.

Statistikas dati liecina, ka šogad rotavīrusa izplatība Latvijā pieaug. Šā gada pirmajos septiņos mēnešos ar rotavīrus saslima 2744 cilvēku, kas ir teju par ceturtdaļu vairāk nekā šajā laika posmā pirms gada, kad saslima 2184 pacienti, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.

Vakcinē jau vairāk kā 40 valstīs

Ieviešot vakcināciju pret rotavīrusu, Latvija pievienosies tām vairāk kā 40 pasaules valstīm, kuru imunizācijas kalendāros šī vakcīna jau ir iekļauta – tās ir ASV, Austrālija, Somija, Luksemburga, Grieķija, Beļģija, vairākas Vācijas federālās zemes u.c. Nesen par bērnu vakcinācijas uzsākšanu pret rotavīrusu paziņoja arī Norvēģija, šā gada jūlijā vakcinācija tika uzsākta Lielbritānijā, bet no nākamā gada jūlija to plāno ieviest arī Igaunija.

Jāuzsver, ka vakcinācija pret rotavīrusu ir bērnam draudzīga – vakcīna tiek iepilināta mutītē pilienu veidā, līdz ar to nav jācieš adatas dūriena sāpes. Vairums bērnu vakcīnu panes ļoti labi, tikai ļoti retos gadījumos ir iespējamas blakusparādības kā mīkstāka vēdera izeja, slikta dūša vai ēdiena atgrūšana.

No rotavīrusa infekcijas ik gadu pasaulē mirst vairāk kā pusmiljons zīdaiņu un mazu bērnu, bet vairāk kā divi miljoni inficēto pacientu tiek hospitalizēti.

Tikmēr valstīs, kas jau uzsākušas vakcināciju pret rotavīrusu, slimības ierobežošanā gūti ļoti labi rezultāti. Piemēram, Somijā divus gadus pēc vakcīnas iekļaušanas imunizācijas kalendārā hospitalizācijas gadījumu skaits mazinājies par 76%, bet ambulatoro vizīšu skaits – par 81%.

Jācer, ka lēmums iekļaut vakcīnu pret rotavīrusu valsts imunizācijas programmā, sekojot Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijām, arī Latvijai palīdzēs būtiski mazināt saslimstību ar šo infekciju. Tas pasargās gan mazo pacientu veselību un mazinās vecāku rūpes, gan ietaupīs būtiskus veselības aprūpes budžeta līdzekļus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu