Mērena iedzeršana aizsargā no diabēta

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC licence

Vageningenas (Nīderlande) universitātes zinātnieki atklājuši, ka mērena alkoholisku dzērienu lietošana var samazināt diabēta attīstības risku, vēsta «Reuters Health». Otra tipa cukura diabēts – metaboliska saslimšana, kurai raksturīga hroniska hiperglikemija, kura, savukārt, ir insulīna sekrēcijas jeb tā mijiedarbības ar audu šūnām traucējumu rezultāts.

Parasti šī saslimšana parādās cilvēkiem, kuri ir vecāki par četrdesmit gadiem, kad viņu organisms izstrādā insulīnu nepietiekamā apjomā jeb, kad tā izstrāde ir traucēta. Slimība tiek ārstēta ar veselīgu pārtiku un paaugstinātu fizisku aktivitāti. Bieži slimniekiem tiek izrakstīti ārstnieciski preperāti un (jeb) insulīns.

Pētnieki desmit gadu garumā vēroja 35000 holandiešus vecumā no 20 līdz 70 gadiem, kuri nesirga ar diabētu, sirds slimībām un vēzi. Līdz pētījuma beigām otrā tipa diabēts attīstījās 796 novērotajiem.

Kā izrādījās, cilvēki, kuri lietoja vidēji pa vienai – divām alkohola porcijām dienā par 45% retāk saslima ar otrā tipa diabētu nekā pilnīgi atturībnieki. Bez tam, mazāk izredžu iegūt diabētu bija vīriešiem un sievietēm, kuriem risks saslimt ar to jau tā bija neliels, jo viņiem nebija liekā svara, nepīpēja, ēda veselīgu barību un regulāri nodarbojās ar sportu. Mērenie dzērāji, kuru aktīvā bija vismaz trīs šādi aizsargāšanās faktori, ar diabētu saslima par 44% retāk, nekā tie, kuri nedzēra nemaz. Starp tiem, kuri atšķīrās tikai ar normālu svaru, mēreni dzerošie kļuva par šīs kaites upuriem par 65% retāk. Savukārt, regulāri fiziskos vingrinājumus veicošo grupā, saprāta robežās spirtotos dzērienus lietojošie saslima par 35% retāk.

Starp citu, tēja un kafija arī var aizsargāt no diabēta. Tas tādā gadījumā, ja tiek izdzertas pa trijām – četrām krūzēm šo dzērienu dienā. Interesanti, ka tējas un kafijas aizsargājošās īpašības nodrošina nebūt ne kofeīns, jo labākus rezultātus uzrādīja, kafija, kura šo vielu nesaturēja.

Reuters Health - Moderate drinking linked to lower diabetes risk

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu