Nē rudens un ziemas depresijai

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ja arī tevi pārņēmis pastāvīgs nogurums, miegainība, melanholija, nervozitāte, varbūt tevi «noķērusi» rudens depresija. Ieteiksim, kā nepadoties un tikt galā ar nogurumu un rudenīgo noskaņojumu.

Rudens beigās un ziemas mēnešos novērojams paaugstināts depresīvs noskaņojums, īpaši mūsu ģeogrāfiskajā zonā. Tas izskaidrojams ar saules gaismas trūkumu. Mūsu acis nesaņem pietiekamu saules staru daudzumu, līdz ar to mūsu organisms ir saņēmis ziņu, ka iestājusies tumsas sezona, tāpēc izstrādā paaugstinātu miega hormona melatonīna daudzumu, tieši tāpat kā tas notiek naktī. Tāpēc esam miegaini, mums grūti koncentrēties, un labākais draugs mums ir mīksts spilvens.

Saules trūkuma dēļ organisms izstrādā mazāku serotonīna — laimes hormona — daudzumu, ar to savukārt izskaidrojams pastāvīgi slikts garastāvoklis un nervozitāte.

Bieži vien varam novērot, ka sliktā garastāvoklī mums gribas ko saldu, īpaši šokolādi. Tas tāpēc, ka cukurs un šokolādē esošais magnēzijs pastiprina serotonīna veidošanos.

Ķer katru saules staruMākslīgo gaismas ķermeņu gaisma nevar aizstāt saules gaismu, tāpēc centies ķert katru saules staru, kurš šad pat parādās rudenīgajās debesīs. Uzturies tikai labi apgaismotās telpās. No rīta ieslēdz pēc iespējas spožāku gaismu, tas palīdzēs tev ātrāk pamosties un dos kaut šķipsniņu enerģijas.

Ja piederi pie tiem, kuri ik rudeni saules trūkumu izjūt īpaši spēcīgi un rudens depresija tevi pārņem ik gadu, vērts padomāt par gaismas terapiju.

Daudz lētāks, bet maz efektīvs gaismas uzkrāšanas veids ir solārijs. Lai nekaitētu ādai un vienlaikus gūtu kaut nelielu labumu, solāriju vajadzētu apmeklēt regulāri vairākus mēnešus, bet ne biežāk kā reizi nedēļā vai divās nedēļās.

Lai palīgā nāk tējaOrganisma vitalitāti vari paaugstināt, dzerot sarkano vai zaļo tēju. Sarkanajai tējai būs ideāla garša, ja tai ļausi tējkannā ievilkties divas līdz septiņas minūtes. Zaļo tēju nedrīkst apliet ar verdošu ūdeni, jānogaida piecas minūtes pēc ūdens uzvārīšanās un tikai tad tēja jāaplej.

Ja pastāvīgs nogurums un slikts noskaņojums jau ilgst pāris nedēļu, pamēģini asinszāles tēju (divšķautņu asinszāle — Hypericum perforatum). Asinszāle ir pazīstams ārstniecisks līdzeklis depresijas ārstēšanai. Pēdējā laikā Eiropā, it īpaši Vācijā, to izmanto kā alternatīvu ķīmiski sintizētajiem antidepresantiem. Asinszāles drogas palīdz pret bezmiegu, spriedzi, dažādām neirozēm.

Asinszāļu drogu pagatavošanai izmanto auga ziedus un galotnes, ko ievāc tā ziedēšanas laikā un žāvē līdz ēnā (temperatūra līdz 35 °C). Asinszāles tējas pagatavošanai izmanto vienu ēdamkaroti drogu, ko aplej ar glāzi vāroša ūdens un notur, vai aplej ar glāzi ūdens un vāra 10–20 minūtes.

Asinszāli nedrīkst lietot neierobežotā daudzumā un bez ārsta konsultācijas.

Smejies uz nebēduSmiekli ir brīnišķīgs veids cīņā ar depresiju. Arī smejoties organisms izstrādā laimes hormonu. Ne velti apgalvo, ka tas, kurš smejas, dzīvo ilgāk.

Lasi anekdotes vai skaties jautras komēdijas, vislabāk draugu pulkā. Vari smieklu devai pievienot glāzi sarkanvīna, kurš palīdzēs atslābināties, aizmirst par dienas stresu un nomierināties.

Izmanto krāsu terapiju apģērbāDiemžēl reti pievēršam uzmanību tam, kā uz mūsu noskaņojumu iedarbojas apģērba krāsas. Bieži nēsājam pelēkus, melnus vai tumši brūnus apģērbus. Diemžel šīs tumšās krāsas, kaut modernas, mūsu noskaņojumu var tikai pasliktināt.

Ja esi miegaina, uzvelc ko sarkanu. Pat tad, ja savā garderobē esi iemīļojusi melno krāsu, apsien ap kaklu spilgti sarkanu lakatiņu vai apjoz sarkanu jostu. Krāsu kombinācija ne tkai būs eleganta, bet arī uzlabos tavu garastāvokli.

Ja pastāvīgi esi nervoza, kašķīga, viss tev krīt uz nerviem, palīdzi sev ar dzeltenas krāsas elementu apģērbā. Dzeltens ļoti labi izskatīsies pelēka, brūna, mena apģērba kombinācijā.

SPA salons tavā vannas istabāJa nevari atļauties dārgus kosmētiskos pakalpojumus, sarīko SPA salonu savā vannas istabā. Izvēlies jonizētu vannas sāli ar patīkamu aromātu, vari pievienot lavandas vai kādu citu tev iemīļotu smaržu. Iededz sveces, ieslēdz relaksējošu mūziku (vislabāk ar putnu čalām vai jūras šalkām) un nododies meditācijai. Neguli nekustīgi, bet gan iejūties mūzikas ritmā un viegli kustini kājas un rokas. Šāda relaksējoša ūdens un smaržu terapija noteikti uzlabos tavu pašsajūtu un garastāvokli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu