Aizmirsti raizes! Sāc no šodienas!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Lielāko daļu mūsu sabiedrības šodien nomāc domas par rītdienu, nemaz nerunājot par tālāku nākotni. Elementāra sadzīves limeņa nodrošināšana no ikviena vidusmēra cilvēka prasa diezgan nežēlīgus ieguldījumus.

Rūpju un raižu nomāktas sejas uz ielas, autobusā, veikalā nevienu vairs neizbrīna. Par rītdienu ir jādomā — jāplāno, jāgatavojas tai, bet bez raizēm! Ja rītdienas rūpes pievienosies vakarējām un mēģināsim šo kravu nest šodien, šī nasta liks sagrīļoties pat visstiprākajam. Enerģijas izšķiešana, garīgs apjukums, raizes min uz pēdām cilvēkam, kas raizējas par nākotni. Ir jāapgūst ieradums dzīvot šodien. Lieliski paveikt šīs dienas darbu — tas ir vienīgais veids, kā sagatavoties nākotnei. Gudram cilvēkam katru dienu sākas jauna dzīve.

Viena no traģiskākajām cilvēka īpatnībām ir tā, ka mēs mēdzam «atlikt» dzīvošanu uz vēlāku laiku. Mēs sapņojam par kādu rožu dārzu aiz apvāršņa, taču mums vajadzētu priecāties par rozēm, kas šodien zied tepat pie mūsu loga.

Cīnīsimies par savu laimi, vadoties no mundras un konstruktīvas domāšanas dienas programmas:

1. Tieši šodien es būšu laimīgs.2. Tieši šodien es mēģināšu piemēroties tam, kas ir, un nemēģināšu visu piemērot savām vēlmēm.3. Tieši šodien es parūpēšos par savu ķermeni, jo tam ir jābūt kārtībā, lai izpildītu manus rīkojumus.4. Tieši šodien es mēģināšu spēcināt savu prātu un iemācīšos kaut ko derīgu vai lasīšu tādu literatūru, kur nāksies domāt un koncentrēties.5. Tieši šodien es vingrināšu savu dvēseli: izdarīšu kādam kaut ko labu un palikšu nezināms, un divreiz izdarīšu kaut ko tādu, ko man negribas darīt — treniņa pēc.6. Tieši šodien es būšu patīkams: centīšos izskatīties, cik labi vien iespējams, runāšu maigi, uzvedīšos pieklājīgi, necentīšos nevienu vadīt un labot.7. Tieši šodien mēģināšu dzīvot tieši šai dienai, nevis ķert visas dzīves problēmas uzreiz.8. Tieši šai dienai man būs programma: uzrakstīšu, ko gatavojos darīt katru stundu, un tas man palīdzēs izvairīties no steigas un neizlēmības.9. Tieši šodien es sev atvēlēšu mierīgu pusstundu un atpūtīšos.10. Tieši šodien es nebūšu bailīgs, it īpaši nebaidīšos būt laimīgs un priecāties par skaisto, nebaidīšos mīlēt un ticēt, ka tie, kurus es mīlu, mīl mani.

Lai izsargātos no noguruma un raizēm, jāievēro galvenais noteikums: cilvēkam ir jāatpūšas, un tas jādara, kamēr vēl neesat noguris. Nogurums sakrājas apbrīnojami strauji un liek jūsu sirdij strādāt ar milzīgu slodzi. Dr. V. Kenons no Hārvardas medicīniskās skolas paskaidro: «Vairums cilvēku domā, ka sirds strādā nepārtraukti, taču patiesībā pēc katras savilkšanās seko atslābums. Ar vidējo pulsa ātrumu 70 sitieni minūtē sirds faktiski strādā deviņas stundas diennaktī. Kopumā iznāk, ka piecpadsmit stundas diennaktī sirds atpūšas!» Dariet tā, kā jūsu sirds — atpūtieties, pirms esat piekusis.

Lūk, seši veidi, kā izvairīties no noguruma un raizēm un būt enerģijas un apņēmības pilnam:

1. Atpūtieties, kamēr neesat noguris.2. Iemācieties atslābināties darbā.3. Iemācieties atslābināties mājās.4. Darbā izmantojiet četrus derīgus padomus: novāciet no galda visus dokumentus, atstājot vienīgi tos, kas attiecas uz tobrīd risināmo jautājumu; dariet visus darbus svarīguma secībā; saskaroties ar problēmu, risiniet to uzreiz; iemācieties organizēt, dalīt atbildību un pārraudzīt.5. Strādājiet ar aizrautību.6. Atcerieties, neviens nav nomiris no miega trūkuma; kaitējumu veselībai rada uztraukums par bezmiegu, nevis pats bezmiegs.

Izmantoti materiāli no D. Kārnegija grāmatas «Sāc dzīvot!» (Jumava, 2008)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu