Šogad reģistrēti jau 5000 pirmreizēji vēža pacientu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā šā gada desmit mēnešos reģistrēti jau 5406 pacienti, kuriem onkoloģiska saslimšana ir diagnosticēta pirmreizēji, portālu «Apollo» informēja slimnīcā.

Vīriešiem aktuālākā no audzēja formām ir prostatas un plaušu vēzis. Desmit mēnešos prostatas vēzis atklāts 408 vīriešiem. Bet plaušu vēzis – 454 vīriešiem. 2008. gadā šīs bija biežāk izplatītās ļaundabīgo audzēju diagnozes vīriešiem Latvijā - plaušu vēzis tika atklāts 19,8% un prostatas vēzis 17% vīriešu.

Gada pirmajos desmit mēnešos diagnoze «krūts vēzis» pirmo reizi noteikta 631 sievietei. Pērn šis bija biežāk izplatītākais audzējs sievietēm Latvijā, tas tika atklāts 21% gadījumos. Kopumā ar šo diagnozi uzskaitē pašlaik atrodas 10747 sievietes, kuru pamata ārstēšanās vieta ir Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca.

Onkologi atgādina, ka vēzis ir ārstējama slimība, tomēr rezultāts lielā mērā ir atkarīgs no slimības atklāšanas savlaicīguma.

Onkoloģe Dace Baltiņa norāda, ka vismaz trešajā daļā gadījumu audzēju cēloniskie faktori ir potenciāli novēršami, jo tie ir saistīti ar mūsu labprātīgu izvēli: nesmēķēt, lietot veselīgu uzturu, ierobežot alkohola patēriņu, rūpēties par normālu ķermeņa svaru, izsargāties no pārmērīga saules starojuma, izvairīties no zināmiem kancerogēniem darbā un sadzīvē un aktīvi piedalīties vēža agrīnas diagnostikas programmā

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu