Padomi pacientiem par pareizu zāļu lietošanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: meddygarnet, CC BY-SA 2.0

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) izveidojusi infografiku, kurā sniegti padomi pacientam, kā izvairīties no nevēlamas zāļu darbības. Informācija pieejama elektroniskā veidā ZVA mājaslapā «zva.gov.lv».

Šādi padomi izveidoti, lai mazinātu riskus, kas varētu rasties, zāles lietojot nepareizi vai nepārdomāti.

Lai zāles pacienta veselībai sniegtu maksimālu guvumu, ZVA aicina pacientu vizītes laikā no ārsta uzzināt šādu informāciju par zālēm - precīzu nosaukumu, iedarbību un zāļu pareizas lietošanas prasības. Tāpat būtiski ievērot ārsta un farmaceita norādījumus un obligāti informēt veselības aprūpes speciālistu par pašreiz lietotajiem medikamentiem. Savukārt pacienti, kam zāles nepieciešams lietot nepārtraukti vai ilgstoši, tiek aicināti izveidot zāļu sarakstu un par to informēt savus tuviniekus.

Atgādinām, ka zāļu lietošanā iespējami ne tikai guvumi. Ikreiz, lietojot medikamentu, pastāv risks izpausties zināmai vai retākos gadījumos līdz šim vēl neatklātai zāļu blaknei. Tomēr, ievērojot sniegtos padomus, nevēlamu reakciju rašanās risks tiek ievērojami mazināts.

ZVA aicina pacientus zāles lietot saprātīgi, konsultējoties ar ārstu un farmaceitu un, ja tiek pamanīta blakne,- vispirms informēt par to ārstu vai farmaceitu. Pacienti par novērotām blaknēm var ziņot arī ZVA: «zva.gov.lv/pacienta-zinojums».

Informējam, ka kopš informatīvās kampaņas «Atklāj zāļu otru pusi!» uzsākšanas 4.aprīlī, ZVA saņēmusi no pacientiem 9 ziņojumus par zāļu izraisītām blaknēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu