Saules aktivitāte pieaug: Sargi acis no UV starojuma!

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/yjv/

Līdz ar siltā laika iestāšanos un pastiprināto saules aktivitāti, ultravioletā starojuma līmenim (UV) Latvijā ir tendence pieaugt. Jo augstāks UV indekss un ilgāka uzturēšanās atklātā saulē, jo lielāka iespējamība, ka šie kaitīgie saules stari nevēlami iedarbosies uz acīm, tieši tāpat kā uz ādu, izraisot veselības pasliktināšanos. Optikas salonu «Outlet Optika» vadošā optometriste Dace Drupa aicina iedzīvotājus savlaicīgi pasargāt acis no kaitīgā starojuma ar kvalitatīvām un piemērotām saulesbrillēm, kā arī atbilstošu galvassegu!

«Ultravioletie stari cilvēka acij nav redzami, tomēr tie ir daļa no saules starojuma, tāpēc, lai gan UV starus ar acīm neredzam, tie ne vien sasniedz ādu, vēl jo vairāk- kaitīgie stari iekļūst acīs līdz pat tīklenei, ietekmējot acs bioprocesus un sekmējot dažādu slimību progresēšanu. UV starojums var bojāt acs dabīgo aizsargmehānismu: radzeni, acs lēcu un stiklveida ķermeni, kuri gādā, lai kaitīgie stari nenokļūtu līdz acs tīklenei. Īpašs UV staru absorbētājs ir acs lēca, kā rezultātā var rasties lēcas apduļķošanās – katarakta. Lai kaitīgais saules starojums nenonāk acīs, aicinu rūpēties par tām, izmantojot kvalitatīvas saulesbrilles un atbilstošu galvassegu» norāda «Outlet Optika» vadošā optometriste Dace Drupa.

Pēc «Latvijas vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra» datiem, UVI prognoze šodien Latvijā pietuvosies, bet Rīgā jau sasniegs 6. jeb augsto līmeni. «Jo lielāks ir ultravioletās radiācijas indekss, jo lielāku ietekmi tas var atstāt uz ādu un acīm»- atgādināts «LVĢMC» mājas lapā.

Jo īpaši no UV stariem jāpiesargājas cilvēkiem, kuri jau sirgst ar acu kaitēm, un kuri ir riska grupā:

  • Radzenes distrofijas – apduļķojumi, apdegumi, keratokonjunktivīti;
  • Aniridija – pilnīgs acs varavīksnenes trūkums, kad tīklene nav praktiski pasargāta no kaitīgo staru ietekmes;
  • Afakija- cilvēkam nav acs lēcas, tīklene praktiski nav pasargāta no kaitīgo staru ietekmes;
  • Albīnisms - nav aizsargpigmentu, apdraudēta ir gan āda, gan mati, un jo īpaši acis.

Kaitīgo staru ietekmē var attīsties jaunas acs tīklenes saslimšanas, kā arī pastiprināties jau esošās kaites. Negatīvais UV starojums var veicināt un ietekmēt tādas acu slimības kā:

  • Makulas deģenerācija - centrālās redzes bojājums, praktiski neatgriezeniskas izmaiņas tīklenē;
  • Diabēta retinopātija – izmaiņas acs tīklenē, pastiprinatot negatīvu slimības gaitu;
  • Glaukoma – redzes nerva neatgriezenisks iekaisums, bojājums. Slimībai progresējot, iestājas pilnīgs aklums. Praktiski neārstējama acu saslimšana;
  • Retinitis pigmentosa – deģeneratīva acu slimība, kas izraisa smagus redzes bojājumus un aklumu.

Kā zināms, ozona slānis kalpo kā aizsargfiltrs no UV stariem, taču diemžēl, cilvēka saimnieciskā darbība atstāj ietekmi, veicinot ozona slāņa noārdīšanos. «Pasaules Veselības organizācija» («World Health Organization») akcentē- ozona slāņa sarukšana var pasliktināt cilvēka veselību, pakļaujot lielākam UV radiācijas līmenim. «Pasaules Veselības organizācijas» izstrādātie skaitļošanas modeļi izvirzījuši pieņēmumu- ozona slāņa samazinājums stratosfērā katru gadu varētu radīt pat no 1,6 līdz 1,75 miljoniem vairāk saslimšanas gadījumus ar kataraktu visā pasaulē.

«Medicīnas darbinieki ik gadu atgādina ar aizsargkremu un atbilstošu apģērbu parūpēties par ādas aizsardzību, tomēr uzskatu- nepelnīti tiek aizmirsts atgādināt, ka ne vien ādas vēzis ir viena no nopietnākajām kaitēm, ko var iegūt nelabvēlīgā UV starojuma ietekmē. Papildinot ārstu norādes vēlos uzsvērt- arī katarakta ir acu saslimšana, kas var rasties intensīva, nenormēta ultravioletā starojuma ietekmē. Katarakta ir acs lēcas apduļķošanās, kuras raksturīgākās pazīmes ir redzes miglošanās, var rasties dubultošanās, var pasliktināties redzamība tālumā, tāpat rodas grūtības lasīt pat ierasto avīžu druku. Ar optiskajām brillēm šai kaitei nav iespējams palīdzēt, un rezultātā ir jāveic acs operācija, kur apduļķotā lēca tiek nomainīta pret mākslīgo acs lēcu. Piemēram, saulainās dienvidvalstīs ir ievērojams skaits kataraktas slimnieku, kuri paši nav rūpējušies par atbilstošu acu aizsardzību pret kaitīgajiem stariem», norāda «Outlet Optika» optometriste Dace Drupa.

Saproti, vai saulesbrilles patiešām aizsargā acis no UV starojuma!

Ir daļa ļaužu, kas ļoti uzticas saulesbriļļu ražotājam, un iegādājoties saulesbrilles, piemēram, bižutērijas veikalā, ir pārliecināti, ka tās kalpos kā labs aizsargs pret UV starojumu. Lai informētu par to, ka konkrētām saulesbrillēm piemīt šī aizsardzība, ražotāji piestiprina atbilstošu uzlīmi pie saulesbrilles ar ziņu «Protection UV 100%» vai «UV 400nm». Šī norāde būtu jāuztver kā apliecinājums tam, ka saulesbrillēm piemīt šī aizsardzības īpašība, taču neviens nevar dot garantiju par apšaubāmā tirdzniecības vietā iegādātām brillēm, pasargājot no ražotāju negodprātīgas rīcības. Garantiju var dot tikai tirdzniecības vietās, kas pārstāv acu aprūpes un veselības nozari, piemēram, optikas salonos, acu veselības centros, kontaktlēcu centros. Iegādājoties atbilstošas saulesbrilles un pašiem rūpējoties par acu aizsardzību, arī acu ārstiem būs mazāk pacientu, kuru acis skārusi saule.

Īpaši uzraugi savu bērnu saules aktīvajā sezonā!

Bērnu actiņas ir īpaši jāsargā no saules kaitīgā starojuma, jo actiņas vēl tikai attīstās. Saulesbrilles mazuļiem var likt jau no astoņu mēnešu vecuma. Ja mazo nevar pierunāt nēsāt acenes, tad obligāti jāvalkā cepurīte ar nadziņu. Izvēloties saulesbrilles kā sev, tā bērnam, noteikti pielaikojiet tās! Iegādājoties kā brilles, tā saulesbrilles, bērnam nepielaikojot, iespējams, izvēlētais modelis tik labi neatbildīs mazajam degunam un sejiņai. Piemērīšana būtu drošākais veids, kā nenošaut greizi! Papildus- ne vien atbilstošs ķermeņa aizsargkrems un apģērbs, bet noteikti arī galvassega, ieteicams, lakatiņš vai cepurīte ar «nagu».

Iegaumējiet- kā bērnu, tā pieaugušo saulesbrilles nedrīkts «sēdēt» uz vaigiem, vai «iespiesties» uzacīs, lai nerastos diskomforts. Autovadītājiem, kā arī aktīvās atpūtas cienītāji bieži vien lemj par labu polarizēto saulesbrilļu izvēlei, kas rada priekšrocības situācijās, kad gaismas stari atspīd no horizontālām virsmām, piemēram, ūdens virsmas, auto paneļa, ceļa seguma, piemēram, asfalta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu