Starp ādas vēzi un solāriju nepastāv cēloņsakarība

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC licence

Zinātnieki kritizē Starptautiskās vēža pētniecības aģentūras (IARC) neprecīzo pētījumu veikšanas metodiku - IARC ziņojums ir kļūdains, jo tajā netika ņemti vērā dažādie ādu tipi, portālu «Apollo» Latvijas Solāriju un sauļošanās asociācijas vārdā informēja Ieva Barone,

Brisele, 2010.gada 31.marts (ESA) - Viljamss B. Grants (William B.Grant), viens no pasaulē atzītākajiem D vitamīna pētniekiem, asi kritizē Starptautiskās vēža pētniecības aģentūras (International Agency for Research on Cancer - IARC) metodiku, veicot pētījumus, kuros tiek pētīta kopsakarība starp solāriju izmantošanu un risku saslimt ar ādas vēzi.

«IARC tā saucamajā meta analīzē par pamatu iekļāva 19 pētījumus un pēc datu izvērtēšanas nonāca pie secinājuma, ka pētījuma dalībniekiem, kuri ir jaunāki par 35 gadiem, tiek novērota kopsakarība starp solārija izmantošanu un risku saslimt ar ādas vēzi. 19 no šiem pētījumiem attiecās uz 5 cilvēkiem, kuriem bija pirmais ādas tips. Tā kā šis ādas tips ģenētiski ir saistīts ar augstāku risku saslimt ar ādas vēzi, tad šai cilvēku grupai jau vienmēr tiek ieteikts izvairīties no sauļošanās - vai tas būtu solārijā, vai atklātas saules staros. Lai darbā izmantotu patiesu metodiku, šī cilvēku grupa ir jāapskata atsevišķi. Acīmredzot IARC šo aspektu nav ņēmusi vērā», skaidro Viljamss B.Grants (William B. Grant). Grants turpmāk skaidro ka, ja šo cilvēku dati tiktu analizēti atsevišķi, tad pētījuma rezultātā nenonāktu pie secinājuma par cēloņsakarības starp solāriju izmantošanu un risku saslimt ar ādas vēzi.

Nesen profesionālajā laikrakstā «Dermato-Endocrinology» aprakstītajā pētījumā Grants detalizēti iepazīstina ar IARC neprecīzo pētījuma veikšanas metodiku.

Eiropas Sauļošanās asociācija (ESA) ir Eiropas sauļošanās industrijas augstākstāvoša organizācija. ESA patlaban ir pārstāvētas 30 nacionālās apvienības un uzņēmumi no 17 ES dalībvalstīm, Norvēģijas, Šveices, Krievijas un ASV. ESA mītnes zeme ir Beļģijā.

Norāde:

www.europeansunlight.eu

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu